BiH

Civilna zaštita u Blagaju: Iz rijeke izvučena haubička granata

21/10/2016

Specijalni tim Federalne uprave civilne zaštite danas je u Blagaju kod Mostara ispod mosta Lahina ćuprija izvadio neeksplodiranu artiljerijsku granatu za haubicu od 122 milemetra, javlja Anadolu Agency (AA).

Vođa pirotehničkog tima Federalne uprave civilne zaštite koji se ujedno bavi i poslovima ronjenja Sead Fatušić kazao je da je granata od 122 milimetra bila na dubini od dva metra, te je kroz dvije faze uspješno izvađena klasičnim uranjanjem uz pomoć operativaca na kopnu.

civilna-zastita-blagaj2

Šef odsjeka za neeskplodirana ubojita sredstva Federalne uprave civilne zaštite Sead Vrana je naglasio da se radi o eksplozivnom sredstvu koje ima veliku razornu moć.

civilna-zastita-blagaj3

„Radi se o haubičkoj granati kalibra 122 milimetra koja bi u slučaju da detonira pod vodom most ispod kojeg se nalazi onesposobila za saobraćaj“, kazao je Vrana za Anadolu Agency (AA).

civilna-zastita-blagaj4

On je istaknuo da je ovo prva samostalna ronilačka operacija Civilne zaštite, te izrazio zadovoljstvo što je uspješno provedena prema predviđenom planu i dinamici.

civilna-zastita-blagaj5

„Neeksplodirano ubojno sredstvo na ovoj lokaciji prijavljeno prije deset dana od strane mještana iz naselja Blagaj. Izvršeno je primarno izviđanje, gdje je konstatovano da sredstvo ne može biti uklonjeno bez zarona. Prikupljeni su operativni podaci i planirana je akcija koja se obavila u dvije faze, tako da su ronioci na dnu rijeke Bune zavezali sredstvo koje je izvučeno na čamac i transportovano na kopno. Tu je predatno timu za uništavanje eksplozivnih sredstava, koji će potom transportovati i privremeno skladištiti do uništenja, koje će biti izvšreno u ponedjeljak“, pojasnio je Vrana.

Komentari