Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Civilna zaštita u RS-u više neće biti dio MUP-a

civilna-zastita

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas u Banjaluci Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, radi njegovog usklađivanja sa odredbama Zakona o republičkoj upravi, kao i usklađivanja sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima.

Predloženim izmjenama, a u skladu sa izmjenama Zakona o republičkoj upravi, Republička uprava civilne zaštite se izdvaja iz sastava Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ i postaje samostalna Republička uprava, koja poslove civilne zaštite obavlja samostalno, s tim da je odgovorna Vladi Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske.

Vlada Republike Srpske donijela je Plan odbrane od poplava u Republici Srpskoj u 2017. godini, koji predstavlja osnovni dokument za koordinaciju i sprovođenje dodatnih ili posebnih godišnjih zadataka i aktivnosti republičkih organa, gradova i opština, privrednih društava, drugih pravnih lica i udruženja građana koja sprovode djelatnosti od značaja za zaštitu i spasavanje od poplava.

Plan je izrađen na osnovu analize prikupljenih podataka, dostavljenih izvještaja o realizaciji zadataka tokom proteklih godina, izvještaja o inspekcijskom nadzoru, analize trenutnog stanja, te mišljenja i prijedloga subjekata od neposrednog značaja za ovu oblast.

Donošenjem i sprovođenjem ovog plana unaprijediće se i obezbijediti svestranije angažovanje svih relevantnih subjekata i ostvariti viši nivo pripravnosti na zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od poplava.

Vlada Republike Srpske donijela je i Plan aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru u Republici Srpskoj u 2017. godini.

Stručni tim Republičke uprave civilne zaštite je, u skladu sa važećim propisima koji uređuju ovu oblast, utvrdio prioritetne obaveze koje treba da realizuju pojedinačno i zajedno subjekti zaduženi za zaštitu i spasavanje od požara, a sve u cilju da se preduzme maksimum napora, realizuju preventivne mjere, te da se razvije operativan i sinhronizovan sistem zaštite koji može blagovremeno i efikasno djelovati u slučaju požara na području Republike Srpske.

Donošenjem i sprovođenjem ovog plana unaprijediće se i obezbijediti svestranije angažovanje svih relevantnih subjekata i ostvariti viši nivo pripravnosti na zaštiti i spasavanju ljudi, materijalnih dobara i životne sredine od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru sa ciljem ostvarivanja mjerljivih efekata kroz evidentno smanjenje šteta na prirodnim resursima i bogatstvom naših prostora pod šumskom i drugom vegetacijom.