Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Civilna zaštita upozorila Sarajlije na nadolazeće nepogode

BiH

Foto: Anadolija
Snijeg u Sarajevu

Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo danas je objavila upozorenje svim pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od sniježnih i kišnih padavina, niskih temperatura i jakog vjetra koje predstoje u narednim danima.

U narednim danima u BiH očekuje se pogoršanje vremenskih prilika, što će biti praćeno snježnim i kišnim padavinama, niskim temperaturama i vjetrom. Pored toga, istaknuto je kako postoji opasnost od izbijanja prirodnih i drugih nesreća, kao što su poplave i klizišta.

“Sva pravna i fizička lica obavezna su da odmah preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od visokog snijega i niskih temperatura, leda i ledenica, poplava, klizišta i jakog vjetra, a što je u skladu s njihovim nadležnostima i obavezama propisanim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. To podrazumijeva obavezu pripreme adekvatnih snaga i neophodnih materijalno-tehničkih sredstava”, saopćeno je iz Uprave civilne zaštite KS.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda su u izjavi za Anadolu Agency (AA) kazali kako se u narednim danima uglavnom u Hercegovini i zapadnoj Bosni očekuju obilnije kišne padavine, u područjima Livna, Mostara i Trebinja.

“Mi nismo izdali upozorenje, ali će doći do promjene vremena. Od sutra biće više sunčanog vremena prije podne, dok će krajem dana biti kiše u nizinama, a u višim područjima bit će snijega. U petak u BiH oblačno sa kišom i krajem dana sa snijegom. U subotu također oblačno, u Bosni sa snijegom, a u Hercegovini sa kišom. U noći na nedjelju očekujemo pojačanje vjetra kada će biti oblačno vrijeme uglavnom. Možemo reći da će glavnina padavina biti u petak, i bit će osjetno hladnije u odnosu na prethodne dane”, kazali su iz FHMZ-a.