BiH

sastanak Operativne grupe

Civilna zaštita USK će osigurati vodu za migrante na Vučjaku

21/10/2019

Ovoj odluci prethodila je odluka gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da novcem iz gradskog budžeta prestane financirati opsluživanje potreba privremenog prihvatnog centra na Vučjaku

Kantonalna uprava Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) finansirat će do kraja godine snabdijevanje pitkom vodom i odvoz smeća iz privremenog prihvatnog centra na Vučjaku kod Bihaća, potvrđeno je na današnjem sastanku Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u ovom kantonu.

„Svjesni težine situacije, finansirat ćemo snabdijevanje pitkom vodom i odvoz smeća iz kampa na Vučjaku do kraja godine. Očekujemo zahtjev iz Gradske uprave Bihaća i bez obzira na potrebni iznos, na raspolaganju smo u punom kapacitetu“, rekao je direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite USK Dževad Livaković.

Ovoj odluci prethodila je odluka gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da novcem iz gradskog budžeta prestane financirati opsluživanje potreba privremenog prihvatnog centra na Vučjaku.

„Samo ponavljam ono što sam više puta rekao, mi ne možemo sami brinuti o tim ljudima. Budžetom građana Bihaća upravlja gradonačelnik i ja smatram da više ne možemo izdvajati sredstva za potrebe kampa. Dvije godine se sami nosimo s ovim problemom, a neprestano od svih drugih dobijamo samo lekcije o humanosti. Ukoliko neko ima adekvatno rješenje i novac, dobrodošao je“, konstatirao je gradonačelnik Fazlić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK prezentiralo je i precizne podatke o trenutnoj sigurnosnoj situaciji, s naglaskom da je samo u ovoj godini na području kantona evidentirano 36.323 migranta i izbjeglice.

„Migranti su u prvih devet mjeseci ove godine počinili 168 krivičnih djela. Evidentirali smo i oko 300 narušavanja javnog reda i mira, te 690 incidentnih situacija. Od 36.323 evidentirana migranta na području kantona samo u ovoj godini, više od 17.000 ih je ovamo došlo Talgo vozom Željeznica Federacije BiH. Uprkos tome svemu, policijski službenici nadljudskim naporima i dalje u potpunosti kontrolišu sigurnosni aspekt ove situacije“, naglasio je kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić.

Zbog ovih podataka, s današnjeg sastanka ponovo je upućen apel Željeznicama Federacije BiH i federalnom premijeru Fadilu Novaliću da barem privremeno suspenduju vozne linije Sarajevo – Bihać i Tuzla – Bihać.

Među zaključcima Operativne grupe i ovaj put se izdvaja onaj o neophodnosti zatvaranja privremenih centara Bira i Miral, odnosno izmještanja ovih ljudi izvan gradskih – naseljenih područja. Također, lokacija Medeno Polje još jednom je apostrofirana kao vjerovatno jedino moguće rješenje problema, odnosno formiranje adekvatnog kampa u koji će biti izmještena većina migranata koji trenutno borave u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši.

Suhe slavine, smeće posvuda, na stotine migranata u redu za doručak – jutrošnja je slika s Vučjaka. Naredni i vjerovatno posljednji kuhani obrok podijeljen im je za ručak, jer od sutra kuhinja Crvenog križa prestaje s radom. Iako više neće biti fizički prisutni na ovoj lokaciji, humana misija koju obavljaju nalaže im da ljude u nevolji ne mogu ostaviti gladne i žedne.

– Mi ćemo u svakom slučaju svakodnevno u narednom periodu donositi dnevne obroke, znači tri obroka sa vodom migrantima, podijeliti im na ovoj lokaciji dok oni budu prisutni jer vjerovatno će njih u narednom periodu natjerati i problemi na Vučjaku da siđu u sam grad Bihać – kazao je sekretar Crvenog križa Grada Bihaća Selam Midžić.

Migranti, njih više od 700, zatečeni su promjenama i ogorčeni. U jednom danu ostali su bez vode, uz najavu da će im i hrana biti reducirana.

– Sad je situacija veoma loša, nema vode. I prije je bila loša, a sada je, bez vode, još teža. Jedan mjesec mi nemamo doktora – rekao je migrant iz Irana.

Bez hrane i vode na Vučjaku više neće moći. Ionako teška epidemiološka situacija, prijeti da eskalira s humanitarnog aspekta. Na Vučjaku za sada jedino funkcionira odvoz smeća, međutim pitanje je koliko dugo će i Komrad biti prisutan na ovoj lokaciji. Kratko rečeno, u situaciji su iz koje se za sada ne vidi izlaz. Preko granice teško da mogu kao i do grada, u čemu ih nastoji spriječiti policija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.