Cjelovitom transformacijom RTV sistemu osigurati njegovu održivost

BiH

RTV dom

Sadašnjim Javnim RTV sistemom niko u Bosni i Hercegovini ne može biti zadovoljan, a najmanje hrvatski narod te je zbog toga potrebna njegova cjelovita i transparenta transformacija, istaknuto je u uvodnom djelu javne rasprave o modelu održivog ustroja Javnog RTV sistemu BiH, koja se održava u Sarajevu.

Javnu raspravu u Velikoj dvorani Parlamentarne skupštine BiH organizirao je Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH.

– Cjelovitom i transparentnom transformacijom Javnog RTV sistemu dobivamo šansu da ga učinimo pravednijim i financijskim održivim – izjavio je u uvodnom obraćanju predsjednik HNS-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Dodao je da je kako je RTV sistem potrebno transformirati kako bi BiH ispoštovala evropske konvencije, kao i nedavnu rezoluciju Evropskog parlamenta o BiH.

Čović je pozvao sve zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da zajedno rade na tome pitanju, na korist svih naroda i građana ove zemlje.

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto istaknula je kako je postojeći Javni RTV sustav zasnovan na nepravednom entitetskom principu zbog čega Hrvati u BiH nemaju jedno od temeljnih prava, pravo informiranja na svom jeziku.

– Mediji moraju bez ikakve diskriminacije emitirati sadržaje koje promiču vrijednosti naroda u BiH, ali to se ne uvažava kada je riječ o hrvatskom narodu u BiH – kazala je Krišto.

Dodala je kako sva dosadašnja pojedinačna rješenja i prijedlozi u Parlamentarnoj skupštini BiH nisu počivali na načelima konstitutivnosti naroda te su, po njezinoj ocjeni, bila kontraproduktivna.

– Zbog toga je potrebna cjelovita transformacija postojećeg Javnog RTV sistema – poručila je Krišto.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić dodao je kako hrvatski narod u sadašnjem RTV sustavu ne može naći svoju vidljivost i prepoznatljivost, kao i to da program koji se emitira ne reproducira osnove vrijednosti hrvatskog naroda u BiH.

– Transformacijom RTV sistema trebale bi se promovirati zajedničke vrijednosti BiH, ali i pojedinačne vrijednosti konstitutivnih naroda u BiH. Time će se stvoriti pretpostavke za njegovu financijsku održivost – kazao je Ljubić.

Nakon uvodnih obraćanja, bit će predstavljen HNS-ov prijedlog transformacije Javnog RTV sistema BiH, odnosno njegov osnovni model, koji predviđa da Javni RTV servis odražava ustavnu strukturu BiH i da svaki od tri naroda ima vlastiti RTV servis (BHRT H, BHRT B, BHRT S), te jedan servis na razini BiH koji će se referirati na potrebe svih građana (BHRT 1).

Sjedišta četiriju javnih servisa bila bi u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru.

Bit će predstavljen i dopunski model prema kojem bi RTV sistem bio sastavljen od krovnog BHRT servisa, RTRS-a i Radiotelevizije Federacije BiH koja bi se sastojala od dva servisa, jednog koji bi u pravilu emitirao na bosanskom (RTV FBiH 1), i drugog koji bi u pravilu emitirao na hrvatskom jeziku (RTV FBiH 2).

Nakon prezentacije, komentare ponuđenih modela trebali bi dati predsjedatelj Povjerenstva za promet i komunikacije Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković, predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović, tajnik Ministarstva prometa i komunikacija BiH Igor Pejić i generalna sekretarica Udruženja “BH novinari” Borka Rudić.

Inače, organizatori su najavili da će nakon otvaranja javne rasprave, u roku od 21 dana, omogućiti dostavu reakcija, komentara i prijedloga predlagateljima, nakon čega bi slijedila izrada konačnog prijedloga u formi izmjena i dopuna postojećih zakona, odnosno, nacrta novog zakona o Javnom RTV sistemu BiH.