Presuda Suda BiH

Član automafije priznao krivicu: Purkoviću dvije godine i dva mjeseca zatvora

sud bih
Foto: Sud BiH

Na osnovu zakonskih propisa od optuženog se oduzima protupravno stečena imovinska korist u iznosu od 12.000 KM, koje je optuženi dužan uplatiti u korist budžeta BiH u roku od tri mjeseca

Sud Bosne i Hercegovine je nakon razmatranja sporazuma o priznanju krivnje donio presudu kojom je Puniša Purković oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal vezi s iznudom i pranjem novca, te osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora.

Kao sporednu, Sud je optuženom izrekao novčanu kaznu u iznosu od 32.000 KM, koju je optuženi dužan uplatiti u korist budžeta BiH u roku od jedne godine.

Na osnovu zakonskih propisa od optuženog se oduzima protupravno stečena imovinska korist u iznosu od 12.000 KM, koje je optuženi dužan uplatiti u korist budžeta BiH u roku od tri mjeseca.

Optuženi Puniša Pruković je, između ostalog, oglašen krivim što je, postao pripadnik grupe za organizirani kriminal, koja je radi kontinuiranog sticanja materijalne koristi organizirana radi prethodno planiranog i dogovorenog otuđenja skupocjenih putničkih motornih vozila ili onih čija je potražnja na tržištu povećana, iznuđivanja novca za povrat vozila njihovim vlasnicima, rastavljanja otuđenih vozila u dijelove, a potom prodaje tako rastavljenih dijelova, sve s namjerom prikrivanja krivičnog djela.

Istovremeno oglašen je odgovornim za krijumčarenja i prodaje otuđenih vozila na teritoriji R. Srbije, R. Hrvatske i Crne Gore.

Optuženi Purković, također, je nakon što su drugi pripadnici grupe u više navrata izvršili otuđenje putničkih motornih vozila, s ciljem da sebi i drugima pribavi protupravnu imovinsku korist, od vlasnika otuđenih vozila vršio iznude novca za njihov povrat, saopćeno je iz Suda BiH.