Reakcije

Članovi međunarodne zajednice podržavaju proces pomirenja i izgradnje povjerenja u Maglaju

maglaj (1)

Ovaj odlučujući korak predstavlja još jedan primjer pozitivne uloge koju Općina Maglaj igra u unapređenju procesa pomirenja u Maglaju i šire

Misija OSCE-a u BiH, Ured visokog predstavnika, Delegacija EU u BiH, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ambasada Kraljevine Švedske snažno podržavaju akt premještanja uništenog oklopnog transportera u općini Maglaj, koji je nedavno pretvoren u spomenik palim borcima i civilima Mjesne zajednice Ulišnjak.

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Općine Maglaj, MZ Ulišnjak i udruženja ratnih veterana u općini Maglaj zajednički su donijeli ovu važnu odluku.

Ovaj odlučujući korak predstavlja još jedan primjer pozitivne uloge koju Općina Maglaj igra u unapređenju procesa pomirenja u Maglaju i šire. Ono što je najvažnije, vlasti su se složile da odaju počast palim borcima, pažljivo izbjegavajući polarizujuće elemente, osiguravajući tako međusobno poštovanje i povjerenje u zajednici.

Takvo vodstvo je upravo ono što je potrebno za stabilnu i prosperitetnu budućnost BiH. Međunarodna zajednica nastavit će pružati podršku onima koji poduzimaju značajne korake za unapređenje pomirenja i promociju međusobnog razumijevanja, saopćeno je.