Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Christophe Poirel

Članovi oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali s direktorom za ljudska prava Vijeća Evrope

Christophe Poirel

Direktor Direkcije za ljudska prava Vijeća Evrope Christophe Poirel razgovarao je danas u Sarajevu sa članovima kolegija domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o izmjenama izbornog zakonodavstva

Direktor Direkcije za ljudska prava Vijeća Evrope Christophe Poirel razgovarao je danas u Sarajevu sa članovima kolegija domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o izmjenama izbornog zakonodavstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Poirel je istaknuo da Komitet ministara Vijeća Evrope vrlo pažljivo prati nastojanja da se u bosanskohercegovačko izborno zakonodavstvo implementira grupa sudskih presuda. Međutim, kako je dodao, nakon početnog zadovoljstva zbog uspostavljanja Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva nastupio je zastoj u njenom radu zbog čega je Komitet ministara, kako je rekao, vrlo zabrinut.

Naredni sastanak Komiteta ministara je u decembru ove godine, a Poirel je prenio očekivanje da će Bosna i Hercegovina, uprkos složenosti situacije, smoći snage da ispunjava obaveze koje je kao članica Vijeća Evrope dobrovoljno preuzela. On je danas najavio i novi dolazak eksperata Venecijanske komisije koji bi trebali pomoći u traženju rješenja za izborno zakonodavstvo.

”Članovi rukovodstva domova, a danas su u razgovorima učestvovali predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić, njegova zamjenica Borjana Krišto, zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić i Bakir Izetbegović te delegatkinja u Domu naroda Lidija Bradara i poslanica u Predstavničkom domu Snježana Novaković – Bursać, upoznali su Poirela sa svojim viđenjem problema sa kojima se susreću već deceniju i po u nastojanju da postignu i djelomične promjene Ustava BiH i izmjene Izbornog zakona”, navodi se u saopštenju za javnost iz Parlamentarne skupštine BiH, u kojem nadalje navode:

”Sagovornici su saglasni da pred parlamentarcima nije lak zadatak. Ipak, izražen je umjereni optimizam da bi pojačan angažman i intenzivniji dijalog mogli rezultirati kompromisom i izmjenama u izbornom zakonodavstvu prije kraja 2021. i ulaska u iduću izbornu godinu”.