Članovi Predsjedništva BiH primili ambasadoricu Cormack

maureen-cormack

Članovi Predsjedništva BiH primili su danas ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack.

Predsjedatelj Predsjedništva Dragan Čović i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić informirali su ambasadoricu Cormack o aktualnoj političkoj situaciji, kao i o aktivnostima koje se poduzimaju na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Informirali su američku ambasadoricu da je usvojen Master plan procesa integriranja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, koji predstavlja sadržajni i vremenski temeljni okvir za daljnje aktivnosti u svezi procesa integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Razmotren je i koncept za koordinacijski sistem koji uskoro treba biti usvojen od nadležnih institucija u BiH.

Američka ambasadorica je pozdravila usvajanje Reformske agende, koje predstavlja ozbiljan iskorak Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Cilj reformi je prvenstveno rješavanje socio-ekonomskih pitanja, te je potrebno kontinuirano i bez odlaganja raditi na njihovoj provedbi.

Ambasadorica Cormack je naglasila da će Amerika poduprijeti napore bh. vlasti u realizaciji ovoga cilja.

Sagovornici su ocijenili da je važno da postoji opća suglasnost i izražena volja svih sudionika političkog života BiH za provođenje reformi i ostvarivanje pomaka koji će približiti BiH Evropskoj uniji, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništvo BiH.