Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Članovi Predsjedništva BiH primili senatora Johna McCaina

predsjednistvo_mccain_1

Članovi Predsjedništva BiH primili su danas delegaciju Senata Sjedinjenih Američkih Država, predvođenu republikanskim senatorom iz Arizone i predsjednikom Komisije za oružane snage Senata Johnom McCainom.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su senatoru McCainu na kontinuiranom anganžmanu i pomoći SAD-a u našoj zemlji na stvaranju uvjeta za pristup BiH evroatlanskim integracijama, naglasivši da je članstvo u EU najvažniji vanjskopolitički prioritet i strateški cilj BiH.

Upoznali su američku delegaciju o donesenom Pregledu odbrane BiH kao i o poduzetim reformama iz seta Reformske agende, kao i o napretku ispunjavanja uvjeta za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u.

Senator McCain je istakao da se raduje prilici za saradnju s Predsjedništvom BiH s ciljem ubrazanja bh. integracija u spomenute zajednice. Čestitao je članovima Predsjedništva BiH na napretku u ispunjavanju Reformske agende. Uvjeren je da su članovi Predsjedništva BiH svjesni da je za napredak ka evroatlantskoj zajednici potreban daljnji rad u čemu će imati bezrezervnu američku asistenciju. Istakao je da se ovom posjetom šalje snažna poruka o zainteresiranosti SAD-a za Bosnu i Hercegovinu i njen daljnji napredak prema članstvu u NATO savez i Evropsku uniju. Posebno je zahvalio na učešću OS BiH u mirovnoj misiji u Afganistanu.

McCain je u okviru svoje jugoistočno-evropske posjete imao susrete s dužnosnicima Slovenije, Hrvatske i Srbije, a ovom prilikom je upoznao članove Predsjedništva BiH o tim susretima.

Na sastanku je razgovarano i o borbi protiv korupcije, sagovornici su suglasni da je potrebno snažnije pristupiti rješavanju ovog problema, a senator McCain je ovom prilikom iznio pozitivnim rumunski primjer gdje je u borbi protiv korupcije osnovano posebno tužilaštvo.

Na sastanku je razgovarano i o borbi protiv terorizma kao i o trenutnom konfliktu u Siriji. Sagovornici su suglasni da se taj konflikt mora što prije zaustaviti, te da je neophodno pregovorima postići smirivanje situacije i spriječiti novi val izbjeglica. Američki senator je ovom prilikom zahvalio Bosni i Hercegovini na doprinosu u borbi protiv terorizma.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.