Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Članovi Predsjedništva BiH sa turskim privrednicima

BiH

predsjednostvo u turskoj

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjendištva BiH Bakir Izetbegović prisustvovali su sastanku i radnom ručku Poslovnog vijeća BiH – Republika Turska, održanog u Istanbulu, a u povodu službene posjete članova Predsjedništva BiH Republici Turskoj, navode iz Predsjedništva BiH.

Večeri su prisustvovali i vlasnici i menadžeri velikih turskih kompanija i banaka.

Predsjednik Odbora za vanjsko-ekonomske odnose Republike Turske Omer Cihad Vardan zaželio je dobrodošlicu visokim zvanicama iz BiH i zahvalio im se na prisustvu večeri. Istakao je kako turski privatni sektor čini velike napore u uspostavi dobrih ekonomskih odnosa sa BiH i očekuje povećanu saradnju sa bh. strane kada je donošenje adekvatnih zakonskih okvira u pitanju.

Članovi Predsjedništva BiH turskim su investitorima prezentirali mogućnosti investiranja u BiH te predočili usvojenu reformsku agendu koja se trenutno sprovodi na svim nivoima vlasti u BiH s ciljem unapređenja poslovnog okruženja i privlačenja stranih investicija u BiH.

Turski ministar carina i trgovine Bulent Tufekci istakao je činjenicu da od strane turskih ulagača ima oko 700 projekata u cijeloj BiH, dodao je da je najviše ponosan na činjenicu da od 50 turskih komapnija koje rade u BiH, tri su među prvih 10 najuspješnijih kompanija koje posluju u cijeloj BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su kazali da je upravo sada pravi trenutak za ulaganje u BiH, naročito u oblasti poljoprivrede, saobraćajne infrastrukutre, energetike i tekstilne industrije.

Turski privrednici su istakli da smatraju BiH jednom od prioritetnih zemalja za svoja ulaganja, te su iznijeli neke konkrete ideje i planove za investiranje u BiH.

Dogovoreno je da će se u narednom periodu obaviti radno-konsultativni sastanci sa zainteresiranim ulagačima i predstavnicima vlada na svim nivoima u BiH kako bi se dogovorili i konkretni modeli ulaganja.

U ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, radnoj večeri je prisustvovala savjetnica Mira Pekić.