Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Članovi Predsjedništva BiH u posjeti papi Franji: Vatikan želi BiH u EU

papa predsjednistvo bih

Predsjedavajući Dragan Čović, te Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, članovi Predsjedništva BiH zahvalili su se papi Franji na audijenciji i prenijeli mu pozdrave svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Predsjedništva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su danas sa papom Franjom o aktuelnoj situaciji. Istaknuta je važnost unapređenja političkih odnosa i intenziviranja reformskih procesa i ispunjenja uvjeta koji su u funkciji jačanja evropske perspektive BiH.

U tom kontekstu najavljena je predaja odgovora na Upitnik visokim zvaničnicima Evropske komisije, predviđena za 28. februar ove godine. Istaknut je značaj nedavno objavljene Strategije o proširenju na Zapadni Balkan, koja naglašava otvorenu perspektivu članstva u EU za sve zemlje zapadnog Balkana.

Iz Predsjedništva dodaju da su Čović, Izetbegović i Ivanić izrazili zahvalnost papi Franji i Svetoj Stolici na podršci koju su do sada pružali Bosni i Hercegovini, te izrazili nadu da će se ta podrška nastaviti i u budućnosti u okviru napretka ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Nakon susreta članova Predsjedništva BiH sa Svetim ocem održana je audijencija za delegaciju BiH, u kojој su bili zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, Slavica Karačić, ambasadorica Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici, Tonka Krešić-Gagro, šefica Kabineta predsjedavajućeg Čovića, Elvir Čamdžić, šef Kabineta člana Predsjedništva Izetbegovića, i Slavko Vučurević, savjetnik u Kabinetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Ivanića.

Poslije audijencije kod papa Franje, članovi Predsjedništva BiH imali su susret s kardinalom Pietrom Parolinom, državnim sekretarom Svete Stolice. Tom prilikom istakli su da su bilateralni odnosi BiH i Svete Stolice prijateljski, uz visok nivo razumijevanja i saglasnosti o najvažnijim političkim pitanjima u domenu bilateralnih odnosa i ukupnih međunarodnih odnosa.

Naglasili su da BiH izuzetno cijeni pomoć Svete Stolice BiH i što u svom djelovanju zagovara toleranciju i ravnopravnost. Osnovni ugovor između Vatikana i BiH, i pored privremenih zastoja u pojedinim odredbama, ostaje trajna obaveza BiH, koju ona nastavlja provoditi. Također, obaveze iz oblasti Osnovnog ugovora i Dodatnog protokola koje su na sebe preuzele institucije BiH i entiteta ostaju trajne, a njihova provedba ostaje trajna obaveza svih nadležnih institucija.

Kardinal Parolino je naglasio da Sveta Stolica pruža podršku BiH jer je i u njenom interesu stabilna BiH s evropskom perspektivom. Ponovio je da Sveta Stolica podržava jačanje kulturnog i međureligijskog dijaloga, suživot u BiH i njen multietnički karakter, zaključili su iz Predsjedništva BiH.