BiH

Brisel

Članovi Predsjedništva idu na doručak sa Hahnom, pa na sastanak sa Tuskom

30/01/2019

Protokolom je za 9.00 sati planiran radni doručak sa Hahnom, a za 11.00 sati susret sa Tuskom, saopšteno je ranije iz Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi ove institucije Željko Komšić i Šefik Džaferović danas, drugog dana posjete Briselu, razgovaraće sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, a potom i sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom.

Protokolom je za 9.00 sati planiran radni doručak sa Hahnom, a za 11.00 sati susret sa Tuskom, saopšteno je ranije iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH juče su razgovarali sa potpredsjednikom Evropske komisije Federicom Mogherini, koja je podržala evropski putu BiH, ali i ukazala da vlasti u BiH treba da hitno traže rješenja za aktuelna pitanja, uključujući i formiranje vlasti na svim nivoima.

Predsjedavajući Dodik izjavio je juče Srni da je na sastanku istaknuta važnost formiranja vlasti u BiH, kao i da evropski put ne treba dovoditi u vezu sa NATO integracijama.

Dodik je ocijenio da je sastanak bio dobar i istakao da su razmijenjena mišljenja o aktuelnim pitanjima, te da je dominirala predaja odgovora na Upitnik što BiH da isporuči EU da bi mogla da uđe u procedure donošenja mišljenja i odluka o kandidatskom statusu, za šta su svi u BiH zainteresovani.

On je rekao da aktuelni saziv Evropske komisije ima mandat do 1. novembra i ocijenio da je to realan okvir u kojem se može očekivati odluka o kandidatskom statusu BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da tokom sastanka sa Mogherinijevom nije bilo riječi o NATO integracijama.

“Nije bilo riječi o tome, već o Godišnjem akcionom planu kao preduslovu da se imenuje predsjedavajući Savjeta ministara i da se ide sa formiranjem tog tijela, ali od Evropske komisije to nije postavljano kao pitanje, bar u ovom trenutku i u kapacitetu u kojem smo razgovrali sa Mogherinijevom”, rekao je Komšić novinarima u Briselu.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je da je Mogerinijeva poslala jasnu poruku da je zapadni Balkan u vrhu prioriteta EU.

“Ne govori se o proširenju EU kada je riječ o zapadnom Balkan, jer mi već jesmo u EU, već se govori o članstvu u institucijama EU”, kaže on.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik juče se u Briselu sastao i sa bivšim visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom, kojeg je upoznao o situaciji u BiH, te podsjetio da je BiH posvećena evropskim integracijama.

Ovo je prva posjeta članova Predsjedništva BiH inostranstvu od novembra kada je ovaj saziv inaugurisan.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.