Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

britanski izaslanik

Članovi Predsjedništva s Peachom: Podrška cjelovitoj BiH, evropskom i NATO putu

peach predsjednistvo

Dodik je također dodao da BiH nema izazova vezano za rat te da je histerija koja se pravi potpuno nepotrebna

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je nakon sastanka s britanskim izaslanikom Stuartom Peachom večeras u Sarajevu izjavio da BiH ne trebaju nikakvi izaslanici, već unutrašnji dijalog.

– Trebamo da sve tačke stavimo na dnevni red, da nema tabu tema i da pokušamo napraviti politički dogovor. To je suština onoga što sam rekao na sastanku – kazao je Dodik.

Dodik je također dodao da BiH nema izazova vezano za rat te da je histerija koja se pravi potpuno nepotrebna.

– RS se ponaša u skladu s Ustavom i neće ići mimo Ustava te da je RS strana u BiH koja treba da bude poštovana – zaključio je Dodik.

Šefik Džaferović je nakon sastanka sa Peachom poručio da nije bilo govora o slanju dodatnih trupa u sklopu vojne misije EUFOR-a te da je ovo prvi u nizu sastanaka Peacha koji će se održati.

– Ono što ja mislim, što sam rekao na sastanku, da je u BiH osim potrebe da se poštuje bez rezerve Ured visokog predstavnika i međunarodno vojno prisustvo, potrebno ojačati međunarodno vojno prisustvo. Bio bi to mali napor međunardone zajednice za veliku stvar u BiH, kazao je Džaferović.

Džaferović je naglasio da je ovo jedan važan, bitan sastanak na kojem se razgovarala o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Iskazao je zahvalnost Vladi Velike Britanije što je imenovala specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan koji može samo da pomogne u rješavanju problema u BiH, odnosno u smirivanju situacije.

– Ono što smo danas mogli da čujemo je podrška jedinstvu i cjelovitosti BiH, reformama, evropskom i NATO putu, OHR-u i visokom predstavniku te vojnoj misiji EUFOR-a, rekao je Džaferović.

Dodao je da je bilo kakva blokada institucija BiH neprihvatljiva, jer one ne smiju biti uslovljavane ničim ni od koga.