Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direkcija za evropske integracije

Članstvo u Evropskoj uniji podržava 75,6 posto građana BiH

Visit of Dragan Čović, Member of the Presidency of Bosnia and Herzegovina, to the EC
Dragan Covic, Johannes Hahn

Istraživanje je provedeno u oktobru 2020. godine na uzorku od 1.200 ispitanika koji je reprezentativan na nivou cijele države.

U slučaju raspisivanja referenduma za članstvo u Evropskoj uniji 75,6 posto ispitanika bi glasalo za ulazak u EU, rezultati su istraživanja javnog mnijenja o podršci pristupanju Bosne i Hercegovine EU, te o temama u vezi s evropskim integracijama koje interesuju građane BiH koje je provela Direkcija za evropske integracije, javlja Anadolu Agency (AA)

“Članstvo u EU podržava 87 posto ispitanika iz Federacije BiH, 55 posto ispitanika iz Republike Srpske i 83,6 posto ispitanika iz Brčko Distrikta. Kao razloge podržavanja ulaska BiH u EU anketirani građani su navodili garanciju trajnog mira i političke stabilnosti (33,2 posto), slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala (26 posto) i poštivanje zakona i propisa (18,4 posto)”, rezultati su istraživanja.

Istraživanje je provedeno u oktobru 2020. godine na uzorku od 1.200 ispitanika koji je reprezentativan na nivou cijele države.

“Ispitanici koji ne podržavaju ulazak BiH u EU kao najčešći razlog su naveli strah od većih troškova života i poreza (41,7 posto)”, saopšteno je iz Direkcije.

Da će najveću korist od članstva BiH u Evropskoj uniji imati mladi navelo je 47,6 posto ispitanika, dok je 23,5 posto građana odgovorilo da će to biti političari.

“Na pitanje koja je reforma neophodna za unapređenje svakodnevnog života građana BiH 51,2 posto ispitanika je navelo borbu protiv korupcije, 21,5 posto smatra da je neophodna reforma sudova i tužilaštava, a 7,7 posto misli da je to reforma socijalnog sistema”, pokazali su rezultati istraživanja.

Da politizacija procesa integrisanja u najvećoj mjeri otežava integraciju BiH u EU smatra 54,3 posto ispitanika, što je u poređenju sa prethodnom godinom više za 10,9 procenata.

“Više od trećine ispitanika (38,4 posto) smatra da BiH neće nikada ući u Evropsku uniju, a 29,2 posto građana misli da će BiH postati članica EU za najviše deset godina. Ukupno 48,2 posto ispitanika se izjasnilo da evropski put BiH nema alternativu, dok 35,7 posto ispitanika smatra da ima. Da BiH neće nikada dobiti kandidatski status za članstvo u EU mišljenje je 28,1 posto ispitanika, 22,3 posto misli da će se to dogoditi za najviše pet godina, a 17,4 posto građana vjeruje da će BiH kandidatski status dobiti za najviše godinu”, pokazalo je istraživanje Direkcije za evropske integracije.

Informacija o rezultatima Istraživanja javnog mnijenja “Stavovi građana o članstvu u Evropskoj uniji i procesu integracija u Evropsku uniju” usvojena je na 24. sjednici Vijeća ministara BiH, koja je održana 28. januara 2021. godine.