Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bivši predsjednik sad-a

Clinton: Sukobi iz prošlosti ne moraju biti sjena na boljoj budućnosti (VIDEO)

bil clinton

Sada je važnije nego ikada da se sjetimo da u BiH i širom svijeta istinska demokratija zahtjeva stvarnu posvećenost inkluzivnom društvu, uključujući zajedničko odlučivanje, posvećenost vladavini prava, utvrđivanje teške istine o prošlosti, kako bi ste mogli graditi drugačiju budućnost, kazao je Bill Clinton

Bill Clinton, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država u video poruci na komemoraciji povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici istakao je da sukobi iz prošlosti ne moraju biti sjena na boljoj budućnosti, prenosi Anadolu Agency (AA)

“Imao sam čast da 2003. godine učestvujem u otvorenju Memorijalnog centra u Potočarima i mezarja. Bila mi je čast da se vratim prije pet godina na 20. godišnjicu od ubijanja. Nikada neću zaboraviti taj dan. Bilo je zaista dirljivo za mene. Svaki put je prilika da nastavim davati svoj glas onima širom svijeta koji tuguju sa porodicama ubijenih, da podržim kontinuirane napore ostvarivanja pravde za one kojih više nema, da se pronađu njihovi ostaci, da se vrate kući i pronađu svoj konačni mir. Također, sam zahvalan na prilici da obilježim ovu godišnjicu, jer 11. juli je puno više nego mračno doba u istoriji BiH. Ta godišnjica je uznemirujući podsjetnik svima nama na užasnu cijenu kada zaboravimo svoju čovječnost“, kazao je Clinton.

Naglasio je da širom svijeta sukobi bazirani na etničkoj, rasnoj i vjerskoj pripadnosti nastavljaju da uzrokuju nepodnošljivu patnju i gubitke porodicama, uništavanje društava, ekonomija i srceparajuće brojeve izbjeglica.

“Previše ljudi na zemlji može se danas lično poistovjetiti sa majkama, ženama i djecom koji su izgubili svoje voljene u Srebrenici. Dvadeset pet godina kasnije čini se da nismo puno toga naučili na mnogo mjesta, čak iako ste ispoštovali teške političke kompromise Daytonskog sporazuma i najvažnije, sačuvali ste mir. Sada je važnije nego ikada da se sjetimo da u BiH i širom svijeta istinska demokratija zahtjeva stvarnu posvećenost inkluzivnom društvu, uključujući zajedničko odlučivanje, posvećenost vladavini prava, utvrđivanje teške istine o prošlosti, kako bi ste mogli graditi drugačiju budućnost“, poručio je Clinton i dodao:

“Nadam se da će u sljedećih 25 godina svi građani BiH i svi mi širom svijeta, koji vam žele dobro, sjećati se 11. jula, ali raditi još više nego što već jeste, da se održi i jača mir, da se prošire ekonomske prilike, da se izgradi inkluzivna budućnost za vašu djecu i unučad. Na taj način se adekvatno odaje pošta onima kojih s sjećamo danas i daje se primjer sljedećoj generaciji i cijelom svijetu da sukobi iz prošlosti ne moraju biti sjena na boljoj budućnosti. To je pravi dar koji možete dati u čast onih koji su platili najveću cijenu“.