Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kandidat HDZ-a

Čolak odbio mandat u Parlamentu BiH

barisa colak

Zašto je Čolak odbio mandat u Predstavničkom domu parlamenta BiH ostaje nepoznato

Bariša Čolak odbio je mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je kao kandidat hrvatske koalicije predvođene HDZ-om osvojio na proteklim izborima, a Centralna izborna komisija /CIK/ BiH ga je dodijelila Darijani Katić, prvom sljedećem kandidatu te koalicije, rečeno je Srni u Komisiji.

Čolak je jedini član Kolegijuma starog saziva Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koji nije prihvatio novi mandat u nekoj od zakonodavnih institucija u BiH formiranih nakon opštih izbora, budući da je Safet Softić iz SDA postao poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, a Ognjen Tadić iz DNS-a izabran u Vijeće naroda Republike Srpske.

Zašto je Čolak odbio mandat u Predstavničkom domu parlamenta BiH ostaje nepoznato, budući da nije odgovarao na pozive Srne.

S obzirom na to da još nije riješen problem popunjavanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH/FBiH/ neizvjesno je kada će biti poznat sastav novog saziva Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

CIK je ove sedmice potvrdio rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH provedene u Narodnoj skupštini Republike Srpske, pa će tako u naredne četiri godine u Domu naroda BiH srpski narod predstavljati Nikola Špirić, Sredoje Nović, Dušanka Majkić, Lazar Prodanović i Mladen Bosić.

Da bi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bio kompletan, potrebno je da Dom naroda federalnog parlamenta izabere po pet delegata iz reda Bošnjaka i Hrvata.

Poput Čolaka i HDZ-ov kadar na čelu Doma naroda Parlamenta Federacije Lidija Bradara odbila je osvojeni mandat u Predstavničkom domu federalnog parlamenta.