Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Čolak: Uskoro usvajanje nove stretegije za procesuiranje ratnih zločina u BiH

03/03/2018

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ) potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da je u zarvršnoj fazi izrada nove stretegije za procesuiranje ratnih zločina u BiH.

– Ona bi trebala unaprijediti procese u rješavanju ratnih zločina i to u smislu vremena završetka tih postupaka, jer ukoliko se BiH bude ratnim zločinima bavila još narednih 10 ili 15 godina potrošit će se previše sudskih i tužilačkih kapaciteta i što je još važnije imalo bi i druge reperkusiuje na ukupan život u BiH – rekao je Čolak.

Podsjetio je da je Strategija za procesuiranje ratnih zločina odavno denesena i po njoj najteži slučajevi ratnih zločina trebali su se riješiti za sedam godina, a oni lakši za 15 godina.

– Nažalost, to se nije desilo i zato smo u principu dužni donijeti novu strategiju koja je prema informacijama kojima raspolažem u završnoj fazi – istaknuo je Čolak.

Državna strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina usvojena je u decembru 2008. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.