Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

članica predsjedništva sda

Čolo govorila o tome šta je Schmidt tražio od SDA: “Nismo odlučili da idemo u opoziciju”

sda – fena 22 (1)

Mi definitivno nismo odlučili da idemo u opoziciju, kazala je Čolo

Visoki predstavnik Christian Schmidt nas je zvonuo na razgovor prvenstveno da nam kaže da bi se mi trebali povući, a da pustimo ove nove snage, nove stare snage, da formiraju vlast na državnom nivou i na federalnom nivou, kazala je za BHRT članica predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) Alma Čolo.

Pojasnila je u emisiji “Jutro za sve” kako Schmidt je ustvari rekao da “ne smijete blokirati procese, najvažnije je sada da Bosna i Hercegovina uđe u EU”.

“Mi smo sve ove godine radili da Bosna i Hercegovina može ući u Evropsku Uniju. Ispunjavali smo ključne prioritete, zakoni su padala na Domu naroda zato što HDZ i SNSD nisu željeli da ti zakoni budu doneseni. Kazali smo da ništa nećemo ništa blokirati, koristićemo sva sredstva u skladu sa Ustavom i zakonom, mi smo dobili najviše glasoa na izborima i imamo pravo učestvovati u vlasti. Koristićemo ustavna sredstva.”

Nismo odlučili da idemo u opoziciju, ali nema onih koji žele sa nama

Mi definitivno nismo odlučili da idemo u opoziciju, kazala je Čolo.

“To je izgleda volja i nekih međunarodnih predstavnika u Bosni i Hercegovini, to je volja ovim malih političkih staranaka koje nisu pobijedile na izborima. One su se ujedinile i žele sa HDZ-om i SNSD-om da formiraju vlast. Mi imamo najviše poslanika na državnom nivou, imaćemo tri delegata i u Domu naroda. Najviše imamo i na nivou FBiH. Evo danas vidim potpisuju sporazum o koaliranju na državnom nivou. Imaju dovoljno članova Predstavničkog doma da mi mogli kvalitetno donositi odluke, da bi mogli prije svega imenovati Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.”

Nema onih koji bi u ovom trenutku željeli da idu sa SDA u vlast, istakla je.

“HDZ to ne želi, ne želi ni SNSD, ove male stranke kojima smo mi omogućili političku egzistenciju u BiH, jer od kako je usvojen Izborni zakon nismo mijenjali taj prag, pa smo dozvolili poplavu malih stranaka koji su sa 3 posto uspjeli ući u vlast. Ja mislim da ovakva vlast sa ovim malim strankama, osam stranaka naspram HDZ-a i SNSD-a koji su dugo na političkoj sceni, da neće biti ni efikasna ni stabilna. Te stranke nemaju dovoljno političkog iskustva, nisu dobile podršku velikog broja građana, prije takve koalicije nisu uspjele. Jedino Denis Zvizdić, njemu i odajem priznanje i iskustvo koje je stekao u SDA. Elevedin Konaković nikada nije bio na državnom nivou, nije rješavao državne probleme. Kukić je bio pravosnažno osuđen. Nikšić nije uspio dobiti glasove za Parlamentarnu skupštinu.”

Ne molimo mi da uđemo u vlast, naglasila je Čolo.

“Pokazaće ovaj novi dogovor da se vlast na državnom nivou pravi bez nas, ali na nivou FBiH ja mislim da smo nezaobilazan faktor i mnogih od 10 kantona. Što se tiče FBIH mi jedini imamo pravo da predlažemo rukovodstvo Federacije.”

O Dodiku i SNSD-u

U proteklom mandatu politika SNSD-a je bila potpuno destruktivna, izjavila je Čolo

“Neki dan sam čula potpredsjednicu Naše stranke da nije dovoljno, SDA je govorila da je spriječila SNSD u ovome i onome, trebali su napraviti neki iskorak. Vi znate da nismo mogli napraviti iskorak sa SNSD-om. Oni su sve četiri godine izlazili iz vlasti. Godinu dana nam nisu dali da formiramo Vijeće ministara. pa kada je Incko donio Zakon o zabrani negiranja genocida pa oni nisu dolazili na posao.

Gospodin Dodik kaže da smo ih izigrali, a on se ponašao destruktivno sve četiri godine, istakla je.

“Ove stranke koje su sa njima u koaliciji nisu kompetentne i ne mogu odgovoriti na destruktivnu politiku Dodika.”