Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbor sudija Ustavnog suda BiH

Čolo priznala da je dvoje sudija iz SDA; Magazinović: Ovo je katastrofa

sjednica

Alma Čolo (SDA) kazala je da predloženi zakon ide u pravcu da troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda budu uklonjeni i da za to ima ustavni odnos

Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za lјudska prava a čiji su predlagači zatsupnici SNSD i HDZ-a Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Milјanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović očekivano je izazvao velike rasprave u Predstavničkom domu PSBiH.

Saša Magazinović (SDP), kazao je da se radi o zakonu na koji se ustavnopravna komisija izjasnila negativno.

„Sve i da postoji ustavni osnov bi bilo jedno nakaradno rješenje. Na ovaj način u kojem se strane sudije žele otjerati, a Denis Bećirović je u Domu naroda dao inicijativu za povećanje broja stranaca. Po meni treba sve strance staviti, bez domaćih i ko je koja stranka. Taj isti sud je odbio apelaciju za slučaj Dženan Memić i to vrlo brzo. Tada su odlučivale domaće sudije, i zaključili su da je riječ o saobraćajnoj nesreći. Tada se tužiteljica Dalida Burzić hvalila tom odlukom. Kasnije Sud utvrdi da nije riječ o saobraćajnoj nesreći nego ubistvu. Slučaj Dragičević još čeka svoju odluku. Da nam je do prava i pravde, nemamo mi problema sa strancima već s domaćim koji su na daljinskom upravljaču stranaka.

Kažete da je za mjesto sudije potrebno da budete istaknuti pravnik visokog moralnog ugleda. Pa kompleksniji je kriterij za zaposlenje člana ustavnopravne komisije. Vratite se unazad vidite ko su sudije bili, je li se uklapaju u taj kriterij. Ja pozivam da se ovaj zakon odbije i podrži stav ustavnopravne komisije“, kazao je Magazinović.

Alma Čolo (SDA) kazala je da predloženi zakon ide u pravcu da troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda budu uklonjeni i da za to ima ustavni odnos.

„Ovo je jedan od ključnih prioriteta EU, kažu predlagači, međutim od 14 tačaka je puno njih prije nego što je ova“, kazala je Čolo, dodavši da kriterij ‘istaknuti pravnik visokog moralnog ugled’ je kategorija koja se koristi širom svijeta.

„Nama spora da su dvoje sudija bili istaknuti članovi SDA. Jesu, ali ne treba nama samo prigovarati. I jedan Hrvat je bio u procesu s Draganom Čovićem za krivično djelo“, kazala je Čolo.
Magazinović je kazao da Čolo obezbijedila sebi širok auditorijum jer je priznala da je dvoje sudija član SDA.

„I još kaže ima i iz HDZ-a. A znamo da ima i onaj iz SNSD što je Dodika zvao šefe. I mi hoćemo strance da uklonimo. Ovo je strašno da se u jednom parlamentu govori da iz njegove stranke ima dvoje sudija“, kazao je Magazinović, govoreći da je ovo katastrofa.

Poslanik SDA Safet Softić ocijenio je da diskusija Magazinovića nije na mjestu te da je iznio nekoliko neistina u svom izlaganju, a ujedno je i omalovažio poslanicu Čolo kao predsjednicu Ustavnopravne komisije što ne liči na njega.

– Iznio je i grubu neistinu o sudcima Ustavnog suda, a nije se ni udostojio da čuje šta mu je Čolo replicirala – istaknuo je Softić.

Poslanik SDA Zukan Helez kazao je da ni ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom te je upitao poslanike zašto predlažu na usvajanje zakone koji nisu u skladu s najvišim aktom države te je dodao da on nema ništa protiv da svih šest domaćih sudaca budu Srbi ili Hrvati, jer govori kao Bošnjak, ukoliko će to biti časne osobe.

Komentirao je i poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović koji je kazao da se ovim zakonom brani suverenost države, ima zakonsko uporište te je pozvao poslanike da se odbaci ovo mišljenje i da se postupak vrati nazad Komisiji na odlučivanje.

On je pozvao koalicione partnere da budu vlast i da se na taj način odnose prema državi.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović ocijenio je da postoji ustavnopravni osnov za ovaj zakon i Ustav nije prepreka da se zakonom uredi pitanje koje je problematično godina i došlo je vrijeme da se nađe rješenje zakonski, bez promjene Ustava, stava je.

– No, duboko smo nezadovoljni sadržajem zakona jer je on kratkog dometa i neće dovesti do krajnjeg cilja i potrebna je mnogo veća širina da bismo došli do konačnog rješenja i u tom smislu dat ćemo šansu amandmanima kako bi se učinio bolji. On je ovako za jedan izborni proces što je nama neprihvatljivo – pojasnio je.

Predsjedavajući Doma Nebojša Radmanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) nekoliko puta pozivao je poslanike da se vrate u okvire dnevnog reda budući da su poslanici razgovarali o izboru članova CIK-a, o izjavama političara, a rasprava se trebala voditi o negativnom mišljenju Komisije o tom zakonu.

Rasprava je okončana, a potom je predsjedavajući proglasio jednosatnu pauzu u zasjedanju i najavio treći nastavak sjednice za sutra, 21. maja.