BiH

Zatupnik u PDPFBiH

Čolpa: Kreditni aranžman s MMF-om treba uvjetovati formiranjem Vlade FBiH

06/12/2020

Na bazi pomenutih činjenica jasno je da je formiranje Vijeća ministara BiH bez Federalne vlade jedna je od historijskih političkih grešaka, smatrea Čolpa

Vladajuća koalicija ne želi ni ‘dogovoriti’ razgovore o uspostavi vlasti na nivou FBiH, jedino oko čega će sigurno razgovarati i dogovoriti je novo kreditno zaduženje, kazao je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa.

Kako je kazao Čolpa, desetkovana vlada u tehničkom mandatu nema kapaciteta, legitimiteta niti programa mjera za ekonomski oporavak čime bi eventualno mogla opravdati novo kreditno zaduženje građana.

– Razmjere krize najbolje se ogledaju u tome da je Federacija BiH apsolutni svjetski rekorder bez izabrane vlade. Bojim se da je odustajanje od razgovara za formiranje vlade nova “mapa puta” za podjelu FBiH. Ako vlast ubrzo ne bude uspostavljena u skladu s voljom birača iz 2018. godine, trenutna izvršna Vlada FBiH bi se vremenom mogla početi topiti, što je vjerovatno plan onih koji žele podijeljenu država. Na bazi pomenutih činjenica jasno je da je formiranje Vijeća ministara BiH bez Federalne vlade jedna je od historijskih političkih grešaka. Eventualni izlaz iz političke krize u FBiH vidim u tome da Parlament FBiH uvjetuje novo kreditno zaduženje s formiranjem nove vlade FBiH i prethodno izrađenim planom za ekonomski oporavak – kazao je Čolpa.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.