Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

o aktuelnoj situaciji

Cormack: BiH su potrebni lideri posvećeni napretku i donošenju teških odluka

maureen-cormack

Danas je imala sastanak sa članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem, te je istakla da su učesnici sastanka izrazili spremnost za evropsku agendu

Glavna zamjenica pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju Maureen Cormack je u ekskluzivnom razgovoru za N1 govorila o aktuelnoj situaciji u BiH, od blokada u radu institucija do EU puta BiH.

“Drago mi je što sam ponovo tu, imala sam kvalitetne sastanke u ambasadi, dobar sastanak sa prijateljima iz Kvinte. Toliko smo se nadali nakon što su se vlasti odlučile o Programu reformi i formiranju vlasti, mislili smo da ćemo konačno moći biti partneri sa vlastima u BiH, pomoći im da napredujemo i sada kada opet vidim ovu blokadu čini moju posjetu težom. Zaista sam se obradovala što se vraćam u ovu zemlju koja počinje napredovati prema EU ciljevima”, kazala je Cormack za N1.

Danas je imala sastanak sa članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem, te je istakla da su učesnici sastanka izrazili spremnost za evropsku agendu.

“Razgovarali smo o ciljevima i izazovima, gospodin Džaferović je bio u društvu sa predstavnicima ureda Komšića i Dodika, svi su izrazili spremnost za evropsku agendu u BiH, ali vrijeme je da se krene sa riječi na djela. Vrijeme je da institucije zajedno rade, da lideri postižu kompromise. To nije lako bilo gdje, ali se moraju omogućiti zajednički ciljevi BiH. O tome se već dugo razgovara, ali svaki put kada se počne napredovati jedna ili druga strana počne postavljati prepreke. To je nesretna okolnost jer ljudi ovdje zaslužuju bolje”.

Lideri BiH?

“Mnogo godina gledamo da lideri koji bivaju birani ovdje jesu dobri ljudi, ali su potrebni lideri posvećeni napretku, donošenju teških odluka. Vidjeli smo da vlade u regiji to rade, kao vlada Sjeverne Makedonije, sporazumom su riješili decenijama star problem. To je bilo uspješno zbog hrabrosti lidera, uspjeli su prevazići prepreke iz historije i ići naprijed. To očekujemo ovdje u BiH i sigurni smo da će to jednog dana doći”, smatra Cormack.