Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cormack: SAD ostaje posvećen Srebrenici

BiH

ambasada cormack
Foto: Abasada SAD u BiH/Facebook

Veoma sam počastvovana što sam danas na obilježavanju 23. godišnjice genocida nad Srebreničanima, odnosno strašnog genocida koji se dogodio u Srebrenici, proučila je Maureen Cormack, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH, javlja Anadolu Agency.

“Svake godine sam zaista počastvovana i jako me dirne posvećenost preživjelih članova porodica žrtava genocida i prijatelja koji su toliko posvećeni da budu ovdje i da ono što se ovdje dogodilo obilježavaju na taj način da to bude put ka miru i pomirenju”, poručila je Cormack.

Naglasila je kako posvećenost SAD-a Sreberenici ostaje i nastaviće se sve dok pravda ne bude u potpunosti zadovoljena, dok svako i svaka žrtva, odnosno članovi porodica ne nađu svoj smiraj i ne budu žrtve identifikovane.

U Potočare je došao i predstavnik State Departmnenta Pit Maroko koji je naglasio da je danas “jako važan dan za sve nas” i da je “važno da su svi u Srebrenici kako bi se obilježio strašan gubitak, odnosno strašni genocid koji se dogodio”.

“SAD je posvećen tome da svi koji su počinili genocid budu izvedeni pred lice pravde, ono što je važno jeste da se radi na tome da dođe do pomirenja, da se ono desi tako da više ne bude ovakvih žrtava kakve su se dogodile”, rekao je Maroko.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko poručio je da to što se negira genocid ne znači da se on nije desio.

“Ima ljudi u Evropi, u mojoj zemlji, koji su negirali holokaust, ali on postoji, isto kao što postoji genocid. Nažalost, još ne postoji zakon o zabrani negiranja genocida, kao što u Evropi postoji zakon o zabrani negiranja holokausta. Ne postoji zakon u BiH o zabrani govora mržnje, a to je nešto čime bi se trebali pozabaviti političari nakon izbora. Došao sam u Srebrenicu pošto mislim da je najstarije ljudsko pravo dostojanstvena sahrana”, poručio je Inzko.