Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cormack: Sada treba uslijediti provedba stvarnih reformi

cormack

Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack čestitala je Bosni i Hercegovini na predaji aplikacije i istaknula je da je ovo vrlo važan korak za BiH.

– Svi znamo da ono što treba da uslijedi jesu stvarne reforme, odnosno provedba stvarnih reformi. Sljedeći korak u procesu priključenja jeste proces popunjavanja upitnika, zatim mora postojati potpuna suglasnost u vezi sa mehanizmom koordinacije i adaptacija sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Pošto će korist od svega toga što se uradi biti ogromna i značajna, nadam se da će političari biti zaista spremni da rade na tome – kazala je Cormack u intervjuu za današnje “Oslobođenje”.

Ona smatra da je jedna od koristi cijelog tog procesa borba protiv korupcije. Naglašava da transparentno poslovno okruženje omogućava borbu protiv korupcije i eliminira korupciju, jer, moderne firme, moderne kompanije ne dozvoljavaju korupciju.

– Mi sarađujemo sa pravosudnim sistemom, radimo kroz institucije, radimo sa sudovima, sa uredom tužioca, da pomognemo pravosudnom sistemu, da identificira unutarnje slučajeve ili pojave korupcije, a onda da se gradi i izgrađuje tako da je u stanju da se bori i da procesuira slučajeve korupcije. I da ih dovodi do kraja. Ključ je najviši nivo profesionalizma u pravosuđu i zaista sprečavanje političkog miješanja u pravosudne procese. Također pokušavamo, kroz programe USAlD-a, da podignemo svijest u javnosti da korupcija nije normalna pojava koju treba prihvatiti – kazala je Cormack.