Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

25 godina partnerstva

Courtney Chubb nova direktorica Misije USAID u Bosni i Hercegovini

usaid

Prije dolaska u BiH, Courtney Chubb je bila zamjenica direktora Misije USAID-a Zapadne obale/Gaze, a prije toga, direktorica Centra za službenike u diplomatiji u Uredu za ljudske potencijale i upravljanje talentima u sjedištu USAID-a u Washingtonu

Courtney Chubb je nova direktorica Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz te misije.

– Raduje me što se pridružujem Misiji USAID-a ovdje u Bosni i Hercegovini, prekrasnoj zemlji s bogatim kulturnim nasljeđem i sjajnim prirodnim resursima. Tokom sljedeće četiri godine USAID će, pod mojim vodstvom, nastaviti raditi zajedno s građanima BiH na postizanju prosperitetnije, sigurnije i inkluzivnije BiH – naglasila je Chubb prilikom preuzimanja dužnosti.

Prije dolaska u BiH, Courtney Chubb je bila zamjenica direktora Misije USAID-a Zapadne obale/Gaze, a prije toga, direktorica Centra za službenike u diplomatiji u Uredu za ljudske potencijale i upravljanje talentima u sjedištu USAID-a u Washingtonu.

U toj je ulozi nadgledala politike i rad Agencije koja podržava karijeru više od 1.700 diplomatskih službenika. Također je radila kao izvršna direktorica u misijama USAID-a na Tajlandu, u Rusiji i Meksiku, vodeći multikulturalne upravljačke timove, uključujući IT, ljudske resurse, budžete, logistiku i nabavu.

Karijeru u USAID-u je Chubb započela kao programski oficir u Kolumbiji za vrijeme brzog i masovnog širenja pomoći Sjedinjenih Američkih Država toj zemlji.

U 2021. godini, USAID i BiH obilježavaju 25 godina partnerstva. Do danas je američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila pomoć od dvije milijarde dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku u BiH.

Američka agencija za međunarodni razvoj predvodi napore američke vlade na zaustavljanju ekstremnog siromaštva i promovisanju otpornog, demokratskog društva.