Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: Aktivacija MAP-a do kraja godine

covic

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović odlazi danas u Sjedinjene Američke Države gdje će imati niz susreta s mnoštvom dužnosnika kada će prezentirati trenutnu situaciju u BiH.

To je danas potvrdio na pres-konferenciji u Sarajevu uoči odlaska u SAD gdje će boraviti u Čikagu i Njujorku, a osim toga novinare je upoznao i o stavovima u vezi s evropskim putem BiH, članstvom u NATO-u te Izbornim zakonom, ali i o pitanju Pelješkog mosta.

Ocijenio je da je evropski put BiH usporen u odnosu na zacrtanu dinamiku, dodajući da mnoge preuzete obaveze nisu ispunjene, ali je izrazio optimizam da će do kraja ove godine biti aktiviran Akcioni plan za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Kada je u pitanju Izborni zakon, podsjetio je da prijedlog Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) čiji je Čović predsjednik, a koji je usvojio Dom narod treba proći Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH vjerovatno u redovnoj proceduri.

Ponovio je da uvažava odluku Ustavnog suda BiH te je naglasio da je zahtjev koji ima Hrvatski narodni sabor (HNS) osigurati da jedan narod ne bira drugom člana Predsjedništva BiH niti delegate u Domu naroda, koji je, kako je rekao, prevažna institucija.

Govoreći o Pelješkom mostu kazao je da nema jedinstvenog stava Predsjedništva BiH o tom pitanju, ali je naglasio da je izgradnja mosta veoma važna za Hrvatsku, BiH, ali i druge zemlje.