Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: BiH do 31. decembra podnosi zahtjev za članstvo u EU

BiH

aa_picture_20151015_6531752_web

Bosna i Hercegovina će najkasnije do 31. decembra ove godine podnijeti zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji istakao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović tokom današnjeg susreta sa Lubomirom Zaoralekom, ministrom vanjskih poslova Češke Republike.

Predsjedavajući Čović informisao je ministra Zaoraleka o političko-ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te o aktivnostima koje se čine u ispunjavanju uslova ka eurointegracijama naše zemlje. Informisao ga je i o neophodnim koracima koji će biti preduzeti prije podnošenja aplikacije za članstvo BiH u EU.

“Predsjedništvo BiH ubrzano radi na unutrašnjim reformama u BiH, sa svim nivoima vlasti koordiniramo provedbu zacrtane reformske agende, kako bi planirana aplikacija bila kredibilna”, istakao je predsjedavajući Čović.

aa_picture_20151015_6531751_web

Naglasio je da je svaki napredak BiH na evropskom putu rezultat zajedničkog rada svih institucionalnih aktera u zemlji, te da je ovo historijska prilika koja se ne smije propustiti.

Ministar Zaoralek istakao je kako Bosna i Hercegovina i Češka Republika, osim fizičke bliskosti, imaju mnogo više zajedničkog nego što se može učiniti na prvi pogled. To su, naveo je, tradicionalne veze koje se protežu u prošlost, a koje se produbljuju i u novije vrijeme.

“Obradovani smo pozitivnom atmosferom i pomacima s kraja prošle godine, koji su se nakon godina zamrznutog statusa quo, pokrenuli u BiH realizovanjem reformske agende i u ovom trenutku tu agendu smatramo apsolutnim prioritetom vaše zemlje i spremni smo pružiti ruku pomoći”, kazao je ministar Zaoralek.

Istakao je kako je najintenzivnija češka podrška upravo usmjerena na nastojanja iz oblasti integrisanja BiH u EU, o kojima ga je predsjedavajući Čović informisao. Kazao je kako provedba reformi u BiH mora biti što vidljivija, kako bi ulagači iz Češke prepoznali bh. privredu, spremnu za nova ulaganja.

aa_picture_20151015_6531753_web

Obavijestio je predsjedavajućeg i o radu Višegradske grupe, kojom Češka upravo predsjedava, o osnivanju fonda zemalјa Zapadnoga Balkana, po uzoru na Međunarodni višegradski fond, koji bi trebao biti potpisan na predstojećem ministarskom sastanku Višegradske grupe (kojemu će prisustvovati i Republika Hrvatska, Slovenija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija), a koji će biti održan 13. novembra ove godine u Pragu.

Sagovornici su ocijenili da su politički bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Češke Republike veoma dobri i bez otvorenih pitanja, a na sastanku je, između ostalog, razgovarano o aktuelnoj migracionoj krizi u Evropi i prilikama u našoj regiji.

Sastanku su, u ime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i člana Predsjedništva iz Republike Srpske, prisustvovali šef Kabineta Elvir Čamdžić i savjetnica Diana Čekić.