Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: BiH ima budućnost uz uvažavanje osnova Dejtona

Dragan Covic

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH izjavio je da BiH ima budućnost ako se bude uvažavala osnova Dejtonskog sporazuma, poštivanje jednakopravnosti i konstitutivnosti tri naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

On je naveo da je u FBiH “dominantno izražena nejednakopravnost” i da je “uveliko rasformirano ono što je potpisano prije 20 godina”, uglavnom na štetu ključnog određenja ravnopravnosti naroda. Čović je danas novinarima u Banjaluci rekao da ako se to nastavi “BiH ulazi u još mnogo dublju krizu od ove koju imamo danas.”

“Siguran sam da ćemo imati dovoljno mudrosti i napraviti preinake kao odgovor na ono što je neko zvao ‘puzajućim promjenama Dejtona’, nadogradnjom ili ja sam to definirao kao vještačka mutacija koja je evidentno suspendirala puno vrijednosti”, rekao je Čović.

On je istakao da je “kroz mutaciju došlo do više od 180 izmjena Ustava FBiH, a 90 odsto njih je uglavnom nametnuto rješenje u trenutku da bi se rješilo pitanje mogućih blokada.”

Čović je naglasio da će BiH uskoro morati odgovoriti i “onima koji izvana zagovaraju da imamo drugačiju zemljopisnu kartu BiH”.

On je učestvovao u panel diskusiji u okviru konferencije organizovane povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.