Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: Bit će to poseban dan za BiH

dragan covic predsjednistvo

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da ga raduje što će 28. februara u Sarajevo na formalnu predaju odgovora na Upitnik Evropske komisije za BiH doći i Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, iako ranije nije bila najavljena, prenosi Anadolu Agency (AA).

Po njemu dolazak Mogherini, te Jean-Claude Junckera, predsjednika Evropske komisije i Johannesa Hahna, komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, trebao bi dodatno osnažiti strategiju, koja se na različite načine tumači kada je u pitanju uloga BiH na evropskom putu.

“Sada je sasvim izvjesno da ćemo 28. ovog mjeseca ovdje u Predsjedništvu BiH uz nazočnost svih onih koji su radili na izradi Upitnika proteklih 14 mjeseci formalni dokument predati Junckeru, Mogherini i Hahnu. Tako da mislim da će taj dan biti poseban“, kazao je Čović.

Članovi Predsjedništva BiH na današnjoj sjednici razgovarali su i o Akcionom planu za članstvo u NATO, o čemu im je izvještaj o tome šta je urađeno na tom planu dostavaila Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH.

“Bez velike euforije se nadamo da će već na narednoj ministarskoj konferenciji, koja će biti u travnju mjesecu biti pozitivnih aspekata zbog ovoga što smo do sada uradili“, istakao je Čović.

Kazao je i da je na današnjoj sjednici na dnevnom redu bilo 25 tačaka, koje su sve jednoglasno usvojene, a po njemu jedna od najznačajnijih bila je razrješenje i imenovanje generala i brigadira Oružanih snaga BiH.

Čović se potom vratio na evropski put BiH i Strategiju koju je nedavno objavila Evropska komisija za šest zemalja Zapadnog Balkana. Po njemu različito tumačenje strategije u BiH dolazi od ljudi koji i nemaju previše prava da komentarišu, a i nisu ga uopšte pročitali.

“Apsolutno sve što je od nas traženo od onih koji su bili naši sugovornici zadnjih nekoliko godina, mislim da smo uradili i više od planiranog. Istina ostaje ključno pitanje aktuelne političke situacije i ambijenta, a na njemu moramo raditi svi zajedno. S te strane sam mislio na to različito tumačenje. Neki misle da smo na repu događaja u trećoj kategoriji, neki misle drugačije. Strategiju sam detaljno pročitao i u njoj pronašao da je BiH u prvoj grupi ako to želi ili u nekoj zadnjoj ako neće raditi. To će nam sve na praktičan način Mogherini, Hahn i Juncker pokazati da imamo svoje mjesto ako smo spremni zasukati rukave i kroz svoje institucije, mnogo brže od ovog Upitnika, dostići naša dva susjeda koji su evidentno planirani sa datumima 2023. ili 2025. godine. Sve je našim rukama i to je suština. Ne vidim da će iko za nas ovaj posao uraditi, niti nam sklanjati prepreke s puta. Posao koji trebamo uraditi je prilično jednostavan da bi počeli otvarati poglavlja“, naglasio je Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dotakao se i aktuelnih razgovora oko izmjena Izbornog zakona i provedbe odluke Ustavnog suda BiH. Po njemu i dalje postoje šanse da se politički subjekti u BiH do maja dogovore o novom Izbornom zakonu, te ne očekuje da će se u taj proces uključiti Ured visokog predstavnika (OHR). Smatra da OHR neće iskoristi bonska ovlaštenja i nametnuti zakonsko rješenje iz prostog razloga jer se BiH nalazi pred vratima Evropske unije, a kao takvoj niko ne bi trebao ništa nametati.

“To ćemo morati sami uraditi za dva i po mjeseca. Ako ne želimo to da uradimo malo nam je i pet godina. Ako se to uistinu ne desi do petog mjeseca onda smo u velikom problemu“, zaključio je Čović.