Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda psbih

Čović će i danas pokušati “progurati” svoj Izborni zakon, čeka se reakcija SDA

Izjava Dragana Čovića nakon hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
26.04.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Izjava Dragana Covica nakon hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Čović je hitnu sjednicu sazvao ponovno za danas, nakon što jučer nije održana zbog nedostatka kvoruma. Sjednici nisu prisustvovala četiri delegata iz Kluba bošnjačkog naroda i jedan delegat iz Kluba srpskog naroda

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović sazvao je za danas hitnu sjednicu tog Doma na kojoj bi trebao biti razmatran zahtjev delegata Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH: Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Čović je hitnu sjednicu sazvao ponovno za danas, nakon što jučer nije održana zbog nedostatka kvoruma. Sjednici nisu prisustvovala četiri delegata iz Kluba bošnjačkog naroda i jedan delegat iz Kluba srpskog naroda.

Prema odredbama Poslovnika Doma naroda, kvorum čini devet delegata, uz uslov da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da su u toj stranci odlučili da ne prisustvuju današnjoj sjednici Doma naroda PSBiH da bi zaustavili, kako je naveo, usvajanje nakaradnog prijedloga izbornog zakona.

Dodao je da je od predsjedavajućeg Doma Dragana Čovića tražio da otkaže današnju sjednicu, jer je riječ o pokušaju da se usvoji zakon koji je protuustavan i oko kojeg godinu dana nije postignut dogovor.