Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik HDZ-a

Čović će se uključiti u formiranje Vlade HNK-a, kaže da će okončati “političko nadmudrivanje”

FOTO: M. Obrdalj/Fena

Trebali smo to prvih dana završiti brzim dogovorom, a ovako se događa nešto slično kao na razini Federacije BiH, kaže Čović

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je u subotu mogućnost svoga uključivanja u formiranje Vlade u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

– Iako dosad nisam, sve su prilike da ću se iduće sedmice uključiti u priču oko formiranja Vlade u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Teško je kada imate dva partnera koja se počinju sada, ja bih rekao, “nadmudrivati”. Trebali smo to prvih dana završiti brzim dogovorom, a ovako se događa nešto slično kao na razini Federacije BiH. To “političko nadmudrivanje” između dva bloka, SDP-a s jedne strane i SDA s druge, nikome ne donosi dobro i mislim da ćemo to morati okončati – istaknuo je u subotu novinarima predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uoči Izborne konvencije Mladeži ove stranke.

Osvrćući se na to da je u četiri mjeseca odblokirano pet prioriteta Evropske unije, Čović je podvukao kako sve prioritete moraju završiti u ovoj godini, bez izuzetaka.

– To smo definirali kada je ovdje bio povjerenik Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi kroz neku 31 aktivnost po mjesecima. Uvjeren sam da će naše Vijeće ministara, a potom i Parlament BiH, završiti sve ono sto su preuzeli bez bilo kakvog prolongiranja, od najsloženijih do najjednostavnijih zahvata koje imamo, gdje je naravno i izborno zakonodavstvo i sve što treba napraviti da u izbornoj godini konačno završimo taj proces – rekao je Čović.