Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik HDZ-a

Čović: Džaferović i Komšić rade po uputama Izetbegovića

Prvo je odgovorio na pitanje o odsutnosti zastave BiH na sastanku Milorada Dodika s ruskim ministrom

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a u Bosni i Hercegovini, komentirao je za RTL sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom te otkazivanje susreta od strane Šefika Džaferovića i Željka Komižića..

Prvo je odgovorio na pitanje o odsutnosti zastave BiH na sastanku Milorada Dodika s ruskim ministrom.

“Na jednom sastanku je bilo zastave Bosne i Hergecovine, na sastanku predsjedništva Bosne i Hercegovine kad je gospodin Dodik primio ministra kao predsjedavajući predsjedništva. To je već uhodana procedura tako da s te strane nije bilo iznenađenja. Kad sam se ja sastao s gospodinom Lavrovom u Sarajevu naravno bila je zastava BiH”, rekao je Čović.

Reakciju Komšića i Džaferovića također je komentirao.

“Ne bi ja rekao da je ona uopće zbog tog susreta napravljena tako. Ona je danas u funkciji puno aktivnosti koje se dešavaju oko ključne stranke Bošnjaka u BiH čija dva bošnjačka člana predsjedništva i gospodin Željko Komšić djeluju sukladno napucima predsjednika SDA. Tako da je to dio jedne sinhronizacije”, poručio je Čović i dodao:

“To je jedna igra koja je trebala skrenuti pozornost s mnogih drugih pitanja koja danas imate u Sarajevu”.

Aktelano pitanje je i položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“Naš je razgovor bio relativno kratak, ali sam i zamolio za lobirnaje gospodina Lavrova. Apsolutna potpora za izmjenu izbornog zakona koju sam dobio od strane drugih ambasadora u BiH zadnjih pet ili šest dana. Zadnjih desetak godina se vrtimo u krug oko tog, zato i imamo takvu situaciju kakvu imamo”, rekao je Čović.

Što se tiče pogleda na put BiH prema NATO-u, suprotstavljeni su. Lavrov se protivi bilo kakvom približavanju.

“Tu su različiti stavovi. Moramo naći rješenja. Mi s NATO-om imamo vrlo dobre odnose već danas”, poručio je Čović.