BiH

Predsjednik HDZ-a BiH

Čović: Evropski izbori prilika da se naš glas čuje u Bruxellesu

26/05/2019

Dodao je kako sudjelovanje hrvatskih državljana koji žive u BiH na izborima za Evropski parlament predstavlja šansu da se poboljša odnos europarlamentaraca prema BiH te da se potakne priča o daljnjem proširenju Evropske unije

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora HNS Dragan Čović kazao je kako su izbori za Evropski parlament prilika da se glas Hrvata iz BiH čuje u Bruxellesu.

– Ako već imamo priliku da budemo dio evropskog izbornog procesa, time i dio evropske infrastrukture, očekujem, prije svega, da bude pristojna izlaznost u Bosni i Hercegovini, barem desetak puta izraženija nego prije pet godina. Vjerujem kako ćemo imati i našu predstavnicu u Evropskom parlamentu, kao što smo je imali i do sada – izjavio je Čović nakon što je u nedjelju ujutro u Mostaru glasova na izborima za Evropski parlament.

Dodao je kako sudjelovanje hrvatskih državljana koji žive u BiH na izborima za Evropski parlament predstavlja šansu da se poboljša odnos europarlamentaraca prema BiH te da se potakne priča o daljnjem proširenju Evropske unije.

– Mi već odavno govorimo kako smo dio Evrope samo moramo postati dio tih institucija. Davno smo predali zahtjev za kandidatski status, nismo ga još dobili, ali na ovaj način postajemo dio euvropskog procesa. Nadam se da će to ubrzati i sve odnose u Bosni i Hercegovini i da ćemo vrlo brzo otvoriti te procese i sustići naše istočne susjede – zaključio je Čović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.