Predsjednički izbori

Čović glasao u Mostaru i otkrio šta očekuje od izbora

covic mostar izbori

To je najozbiljnija politička stranka, vrlo organizirana i učinit će sve što treba da niko ne ostane kući, a želi doći na glasačko mjesto

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović glasao je u nedjelju u Mostaru na izborima za predsjednika Republike Hrvatske.

– Mi priželjkujemo kontinuitet jednog razmišljanja predsjednice Republike Hrvatske kada je u pitanju Bosna i Hercegovina u cjelini, a posebno kada je u pitanju hrvatski narod u Bosni i Hercegovini – izjavio je Čović novinarima.

Upitan je li HDZ organizirao autobuse za birače iz udaljenih mjesta, Čović je odgovorio kako će HDZ organizirati sve što treba da svaki Hrvat koji želi glasati može doći u Mostar, Vitez, Livno, Tuzlu, Banja Luku i Sarajevo.

– To je najozbiljnija politička stranka, vrlo organizirana i učinit će sve što treba da niko ne ostane kući, a želi doći na glasačko mjesto, s obzirom da je vrlo malo konzularnih sredina, tako da sve što zatreba to ćemo danas organizirati – naglasio je Čović.

Na pitanje kako komentira izjavu Zorana Milanovića da je bio u Mostaru kada je “gorjelo”, i kakva će biti saradnja s njim ukoliko bude izabran za hrvatskog predsjednika, Čović je ponovio kako je siguran u kontinuitet politike predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, a što se tiče Milanovića kazao je kako je on dao jedan poseban obol u svom predsjedanju hrvatske vlade “pa i u to vrijeme koje je za nas bilo veoma značajno i to znamo cijeniti”.

Hrvatski predsjednik ili predsjednica izabrat će se danas, u drugom krugu, jer u prvom, 22. decembra niko od 11 kandidata nije dobio većinu glasova svih birača koji su glasovali. U drugi krug ušlo je dvoje kandidata sa najviše glasova, Milanović i Grabar-Kitarović, i jedno od njih bit će izabrano za predsjednika.