Čović i Inzko: Nužne reforme u BiH

berton – inzko – covic

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko razgovarali su danas o pismu koje je Čović uputio Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIC), u kojem je upozorio na sistemsku neravnopravnost hrvatskog naroda.

U tom pismu naveo je da to generira neustavno stanje suprotno svemu onome što nalaže ustavna kategorija konstitutivnosti, a to je prvenstveno ravnopravnost naroda.

Čović je naglasio da je ravnopravnost Hrvata, kao najmalobrojnijeg naroda, nužna za odbranu bh. ustavnosti, vladavine prava, uspostavu povjerenja bez kojeg je teško zamisliti normalno funkcioniranje države, ali i temeljnih vrijednosti i načela Evropske unije.

Istaknuo je da su stoga nužne reforme koje će omogućiti racionalnija rješenja i osigurati ravnopravnost u skladu s najvišim demokratskim i civilizacionim standardima.

Inzko je kazao da su o pismu, u kojem su izneseni problemi, informirane sve članice PIC-a, te je, imajući u vidu sadržaj pisma, utvrdio da je potrebno sagledati odstupanja od prava koja su zagarantirana Washingtonskim i Daytonskim sporazumima.

Zajednička je ocjena da je riječ o krajnje ozbiljnim pitanjima koja zavređuju posebnu pažnju, kao i da su BiH nužne reforme koje traže visok stepen odgovornosti i političkog konsenzusa.

Čović je tokom susreta izrazio očekivanje da će BiH 20. septembra dobiti pozitivan odgovor vezano za zahtjev za članstvo, dodajući da je na bh. vlastima da nakon toga odgovorno rade na kreiranju uvjeta da bi BiH u narednoj godini dobila status kandidata.

Sagovornici su još jednom istaknuli značaj konstruktivnog dijaloga, da bi se prevladao zastoj i teme koje predstavljaju direktnu prijetnju evropskom putu BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.