Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović i Izetbegović upriličili prijem povodom Dana državnosti BiH

dan_drzavnosti_2016_prijem_izetbegovic_covic

Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine u zgradi Predsjedništva upriličen je prijem za zvanice, kojima su domaćini bili Bakir Izetbegović i Dragan Čović, članovi kolektivnog šefa države, javlja Anadolu Agency (AA).

Čović i Izetbegović su zajedno dočekali goste, a potom im se, nakon intoniranja himne BiH, prigodnim govorom obratio hrvatski član Predsjedništva.

“Okupili smo se kako bi iskazali privrženost našoj domovini BiH i kako bi se podsjetili vrijednosti koje su utkane u temelje njene državnosti i Ustava i odluka svih naroda BiH da njihova zemlja bude državna zajednica ravnopravnih naroda i građana. To opredjeljenje je na poseban način iskazano prije 73 godine, kada je čvrsto ugrađeno u našu ustavnu tradiciju i na identičan način pretočeno u referendumsko pitanje iz ožujka 1992. godine. Državnost BiH neodvojivo je vezana za njen višenacionalni karakter. To je taj istinski duh naše zemlje, koji se kroz povijest prožima i na potpuno jednak način povjerava svim njenim narodima”, kazao je Čović.

On je dodao da su odstupanje od te vizije BiH i sanjarenje o uspostavi monolitnog društva, svejedno da li na cijelom njenom prostoru ili samo u određenom dijelu, najveće prijetnje njenoj državotvornosti.

“Uprkos takvim tendencijama ne treba ni najmanje sumnjati u to da će konstitutivnost i ravnopravnost naroda, jednakost svih građana, ostati temeljna odrednica i usmjerenje i nakon svih budućih izmjena ustava BiH”, kazao je Čović i naglasio da će konstitutivnost, prije ili kasnije, doprijeti do svakog državljanina BiH.

Čović smatra da je zadrška prema temeljnim ustavnim vrijednostima ujedno i zadrška prema BiH, te da vrijednosti izražene u konstitutivnosti i ravnopravnosti, obavezuju na konstantno promišljanje o daleko boljoj i pravednijoj BiH, nego što je danas.

“U ovim izazovnim vremenima osobito je važno osloniti se na načela koja su temelj državotvornosti i svojevrstan putokaz demokratske izgradnje BiH. U tim okvirima trebamo tražiti nadahnuće za viziju naše zemlje ravnopravne za sve njene narode”, rekao je Čović i naglasio da nije siguran da svi stoje i vjeruju u to:

“Iskreno, nisam siguran. Izvjesno je da se BiH nalazi na raskrižju. Nije tajna kako mnogi sumnjaju i u evropski projekat. Ta sumnja i skepsa mogu se pobijediti samo vjerom u evropsku budućnost i istrajnim radom na njenom postizanju.”

Čović je kazao da ga najviše brine političko kalkulanstvo i nedovoljna iskrenost mnogih koji su pozvani da sudjeluju u evropskom projektu.

“Bojim se i osjećam da nismo svi umom i srcem spremni boriti se i izboriti za evropsku budućnost BiH. Osjetna je doza unutarnjeg otpora, što je poseban izazov za sve nas. Protiv toga se možemo izboriti samo zajedništvom i izgradnjom međusobnog povjerenja.”

Izetbegović se nije zvanično obratio uglednim zvanicama, ali je svoje viđenje budućnosti BiH podijelio s javnošću.

“BiH je danas, nažalost, u velikoj mjeri segregirana i nije mješovito društvo kakva je bila te 1943. ili 1991. godine, ali ipak ide ka integraciji i unutarnjoj i onoj koja vodi u EU i NATO. Usvojili smo vrlo važan dokument Pregled odbrane, koji će značiti preuzimanje MAP-a početkom iduće godine. Naša aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji je prihvaćena i očekujemo upitnik u decembru. Krećemo se u pravom smjeru, a i reformska agenda daje dosta dobre rezultate, koji otvaraju svjetlo na kraju tunela. BiH će praviti reforme onako kako se društvo bude razvijalo. U vremenu koje je pred nama, BiH se može promijeniti. Put od 20 godina, koji je iza nas, bio je spor, ali nas je vodio naprijed. Imali smo zastoj posljednjih par godina, koji smo sada prevazišli”, kazao je Izetbegović i naglasio kako očekuje da će se Dan državnosti, prije ili kasnije, obilježavati na cijelom prostoru BiH.

Prijemu su prisustvovali ugledni gosti iz političkog i javnog života BiH, predstavnici međunarodne zajednice, zatim Haldum Koc, novi ambasador Republike Turske u BiH, Lars-Gunnar Wigermarck, šef delegacije Evropske unije u BiH, te mnogi drugi predstavnici diplomatskog kora.

Kao i prethodnih godina, 25. novembar, kao Dan državnosti BiH, obilježiće se u Federaciji BiH i biće neradni dan, dok se u Republici Srpskoj neće praznovati.