susret u mostaru

Čović i Osmorka koju predvodi Nikšić danas o formiranju Vlade FBiH

osmorka hdz niksic covic forto fena
C

Delegacije stranaka predvode predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić

Hrvatska demokratka zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine najavila je da će danas u Mostaru održati sastanak sa SDP-om BiH i njihovim partnerima, a razgovarat će o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH.

Delegacije stranaka predvode predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, prenosi N1.

Očekuje se da će sastanku prisustvovati i ostali predstavnici Osmorke, a to su Elmedin Konaković (NiP), Edin Forto (Naša stranka), Semir Efendić (SBiH), Nermin Ogrešević (NES), a vjerojatno i predstavnici BHI KF i PDA.

Dragan Čović je 17. marta najavio današnji sastanak, ali i naglasio da bi formiranje Vlade Federacije BiH trebalo biti završeno do 6. aprila, a vlasti na svim nivoima do kraja aprila.

Naveo je i to da još nema tačno utvrđenih resora te da će se oni znati onda kada bude utvrđena i vlada. Spomenuo je i saradnju sa strankom SDA navodeći da je izgubila povjerenje.

Također, početkom aprila ističe zakonski rok za formiranje nove Vlade FBiH.

Današnji sastanak počinje u 11:00 sati, najavljeno je iz HDZ-a BiH, a planirano je da izjave za medije budu u 13:00 sati.