Zagreb

Čović i Plenković: BiH se što prije treba priključiti EU i NATO-u

covic – plenkovic1e3333

Hrvatski premijer i tokom ovog susreta ponovio je potrebu da se pri izradi zajedničkih politika vodi računa o uvažavanju svih prava i interesa tri jednakopravna konstitutivna naroda

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović razgovarao je danas u Zagrebu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem o političkoj situaciji i daljnjoj privrednoj saradnji dvije zemlje.

Čović je naglasio snažnu opredijeljenost dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora prema uključivanju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju (EU) i NATO, ističući da su predstavnici hrvatskog naroda u BiH na tom putu istinski predvodnici.

Neophodnim je nazvao potrebu da se što prije okonča proces formiranja vlasti na svim nivoima uz dogovor i kompromis i pronalazak zajedničkog stava pri implementaciji potpisanog sporazuma između lidera HDZ-a te Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranke demokratske akcije (SDA) Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića.

Premijer Plenković ponovio je snažno zalaganje Vlade Hrvatske za što brže priključivanje BiH EU i NATO-u, dodajući da su prepoznati konzistentni stavovi predstavnika hrvatskog naroda u BiH, koji snažno podržavaju put BiH prema EU i NATO-u.

Ocijenio je da su ti procesi važni za stabilnost, mir, te privredni napredak BiH, najavljujući da će Hrvatska kao članica EU i NATO-a biti i dalje snažan zagovornik takve politike i pomoći BiH na tom putu.

Hrvatski premijer i tokom ovog susreta ponovio je potrebu da se pri izradi zajedničkih politika vodi računa o uvažavanju svih prava i interesa tri jednakopravna konstitutivna naroda, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.