Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović i Vujanović u Tivtu: Crna Gora i BiH imaju isti strateški prioritet

Cobic-Vujanovic-tivat

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Teme razgovora bile su bilateralni odnosi dviju zemalja te regionalne prilike i saradnja.

U duhu zajedničke ocijene zemalja zapadnog Balkana da je gospodarstvo temelj povezivanja regije, razmatrana je mogućnost proširenja saradnje između dvije zemlje kroz aktivniju realizaciju projekata od zajedničkog interesa u oblastima komunikacija, razvoja elektroenergetskog sektora, transportne i prometne infrastrukture.

Istaknut je i veliki potencijal jačanja međusobne suradnje sudjelovanjem u IPA programu prekogranične saradnje, razmjeni iskustava u usklađivanju propisa i korištenja sredstava predpristupnih fondova EU, čemu će na poseban način doprinijeti sklapanje međudržavnog sporazuma o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Kao zajednički strateški prioritet obje zemlje u vanjskoj politici podvučena je saradnja sa susjedima, u kontinuitetu i s ciljem produbljivanje dobrosusjedskih odnosa.

U tom pogledu, najavljeno je i potpisivanje Sporazuma o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore u Beču 26. augusta na marginama konferencije zemalja zapadnog Balkana.

Taj sporazum je ocijenjen iznimno značajnim, jer pokazuje da je u duhu otvorenosti i prijateljstva moguće rješavanje i teških bilateralnih pitanja na zapadnom Balkanu.

Obje zemlje su potvrdile svoju privrženost unapređenju regionalne saradnje, posebice u okviru berlinskog procesa i EU conectivity agende koje, između ostalog, pružaju mogućnost provedbe razvojnih projekata od najviše važnosti za zemlje zapadnog Balkana.

Istaknuta je kompatibilnost prioritetnih projekata u obje zemlje te opredijeljenost ka uzajamnoj saradnji i potpori u okviru međunarodnih i regionalnih asocijacija i inicijativa, odnosno saradnja na širem međunarodnom planu koju potvrđuje i spremnost na zajedničko korištenje diplomatsko-konzularne infrastrukture.

Čović i Vujanović su iznova potvrdili predanost obje zemlje u jačanju energetske sigurnosti regije kao pretpostavke njenog gospodarskog i društvenog prosperiteta.

S tim u vezi posebno značajnim ocijenjeno je intenziviranje suradnje na projektu realizacije Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP) i potpisivanje zajedničke izjave na ministarskom nivou o intenziviranju saradnje na tom projektu.

U segmentu razvoja prometno-transportne infrastrukture pozdravljeno je sklapanje memoranduma o razumijevanju između Albanije, BiH, Hrvatske i Crne Gore koji se odnosi na potporu i suradnju pri realizaciji Jadransko-jonske autoceste.

Sugovornici su se složili kako je regionalna suradnja jedini način da svaka od zemalja u regiji ostvari svoj nacionalni interes, jer regionalna saradnja više nije samo uslov koji postavlja EU, već je u najboljem interesu svih zemalja regije.

Sastanak je iskorišten kao prigoda da se još jednom podvuče značaj dobrosusjedskih odnosa i kontinuiranog dijaloga o modalitetima njihovog unapređenja, te je dogovoreno intenziviranje kontakata i saradnje i daljnje reguliranje međudržavnih odnosa u duhu prijateljstva i otvorenosti, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.