Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović i Wigmerak: Parlamentarna većina ne postoji, ali evropski put ne smije trpjeti

covic wigemark

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ugostio je jutros u svom mostarskom kabinetu šefa delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka s kojim je razgovarao o posljednjim aktivnostima poduzetim na evropskom putu, odnosno o načinu na koji će se taj put u budućnosti izolovati od problema s kojima se susreće vlast u BiH.

Opredjeljenje političkih lidera u našoj zemlji ostaje evropski put BiH, ali će se istovremeno nastojati da se sva druga pitanja i nerazumijevanja odvoje od agende, podsjetio je Čović.

– Evropski put BiH mora da ide svojim tokom, ali i da zaobilazi unutarnje nesuglasice i neslaganja, kako bismo do kraja godine stekli kandidatski status, rekao je, najavljujući skoru inicijativu iz ureda hrvatskog člana Predsjedništva da se do kraja narednog mjeseca riješi problem Izbornog zakona.

Komentarišući posljednje odluke koje se odnose na povećanje akcita ponovio je da evropski put ostaje prioritet, odnosno da se igre u Vijeću ministara uskoro moraju završiti.

– Nažalost, svjedoci ste da danas nemamo parlamentarnu većinu. Imamo izvršnu vlast takvu kakva je i nemamo druge nego nastaviti raditi, rekao je.

Wigemark je iskazao zadovoljstvo zbog zajedničkog stave svih stranačkih lidera u BiH koji se odnosi na evropski put, podsjećajući da su akcize dio šireg paketa mjera, odnosno da povlače ulaganja u infrastrukturu.

– Razumijem i zabirnutost Saveza za promjene za poljoprivrednike. Moramo zajednički razmotriti kako pomoći tim ljudima, rekao je na kraju.