Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: Ideja je tražiti rješenje za svaki problem

BiH

covic767

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH je nakon sastanka lidera stranaka koalicione većine u Federaciji BiH kazao da su se dogovorili da koriste jedan kriterij za uvažavanje, partnerstvo, pravu koaliciju, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ideja je tražiti rješenja za svaki problem, međusobno ga uskladiti kako u izvršnoj tako i u zakonodavnoj vlasti kako bi se izbjegao bilo koji oblik preglasavanja i bilo koji oblik kršenja procedura”, istakao je Čović.

Prema njegovim riječima, svi trebaju biti svjesni činjenice da u BiH postoji i zakonodavna i izvršna vlast, da je potrebno poštivati pravila te da se zna ko su resorni ministri.

Čović je kazao da svaki resor donosi svoje izmjene zakona.

“Imali smo za ove dvije godine toliko sjednica da ni na jednoj nije bilo preglasavanja, a da nijedna tačka dnevnog reda ne čeka. Mislim da je naša agenda vrlo precizna, znamo tačno po planu šta trebamo usvojiti, zna se ko su resorni ministri. Ne možete zakon iz jednog resornog ministarstva da predlaže drugo ministarstvo, da predlažu neki treći koji nisu uopće dio izvršne vlasti, a onda ćemo time ojačati povjerenje. Ključ je ovdje povjerenje, međusobno uvažavanje, a ovo sve što smo dalje radili uvjeren sam da toliko problema imamo i ako ih ne budemo na ovaj način rješavali da ćemo vrlo brzo biti u još većem blatu, u još više problema, bez obzira koji resor bio u pitanju”, istakao je Čović.

Jedini put nam je, kako je kazao, “okrenuti se, zbiti redove i ovaj kapacitet koji nije tako zanemariv u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti iskoristiti da rade kao partneri”.

Poručio je da je danas nakon prvih sat vremena bio jako optimističan jer je dobio uvjerenje da će vratiti se nekim regulama, međusobnom uvažavanju, partnerstvu, a ne pokazivanja ko je snažniji, ko ima više ruku.

Lideri stranaka koalicione većine u Federaciji BiH Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZBiH) i Fahrudin Radončić (SBB) danas su se sastali u zgradi Predsjedništva BiH s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, dopremijerkom i ministricom finansija Jelkom Milićević, predsjednikom i potpredsjednicom FBiH Marinkom Čavarom i Melikom Mahmutbegović, a u cilju razmatranja aktuelnih pitanja, prije svega pitanja koja se tiču aktivnosti Vlade FBiH.