Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dragan Čović: Iz SDA su pokušali ugasiti bolnicu u Mostaru

BiH

dragan covic (3)

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da se mehanizam koordinacije ne može mijenjati izbacivanjem kantona i Brčko distrikta, ističući da su kantoni važni za Hrvate jer je to jedini dio vlasti u BiH u kojem su primjereno zastupljeni kao što nalaže ustavna ravnopravnost.

Čović smatra da Hrvati nisu primjereno zastupljeni kroz dva entiteta.

“U Republici Srpskoj zastupljeni smo sa 1,5 odsto stanovništva, a samo zahvaljujući razumijevanju te pozicije omogućeno je da imamo pojedinačne predstavnike u vlasti, iako to praktično ne bismo mogli imati”, rekao je Čović za Večernji list, izdanje za BiH.

Čović, koji je i predsjednik HDZ-a, naveo je da je u Federaciji BiH Hrvata 22,5 odsto, te da izvršna vlast u FBiH funkcioniše tako da je devet Bošnjaka u Vladi, još trojica Srba koje izaberu bošnjačke stranke, dok je samo pet Hrvata.

On kaže da Bošnjaci mogu preglasati Hrvate prilikom odlučivanja, što se u posljednjih nekoliko mjeseci događalo često i ističe da su kantoni veoma važni zato jer omogućavaju da Hrvati, tamo gdje imaju većini, artikulišu svoj glas.

Čović je bošnjačko-hrvatske odnose opisao i na primjeru bolnice u Mostaru koju su zvaničnici SDA blokirali zbog poreskih dugovanja iako je isti slučaj sa sarajevskom bolnicom koja normalno radi.

“To je skandalozno. I to opisuje hrvatsko-bošnjačke odnose”, istakao je Čović i dodao da će stvari krenuti naprijed kada se shvati da se bez Hrvata ne mogu donositi nikakve odluke.

On je naglasio da je na sastanku sa ostala dva člana Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, rekao da se mehanizam koordinacije ne može mijenjati izbacivanjem kantona i Brčko distrikta.

Čović je napomenuo da je BiH potrebna potpuna reorganizacija da bi normalno funkcionisala, te da HDZ jasno zagovara uspostavljanje BiH sa četiri federalne jedinice.