srdačne riječi iz BiH

Čović, Izetbegović i Komšić uputili čestitke Bidenu: “Neka Bog blagoslovi Ameriku…”

covic komsic izetbegovic (1)

Istovremeno, mi Vas uvjeravamo da ćemo poduzimati sve što je u našoj moći da Bosna i Hercegovina, postane dio NATO-a, pri čemu vjerujemo da ćemo u tome procesu imati Vašu podršku

Joe Biden prima čestitke sa svih strana. Novoizabrani predsjednik SAD-a večeras je proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora, u kojima mu je protivnik bio aktuelni predsjednik Donald Trump.

Među mnogobrojnim čestitkama Bidenu, tu su i one iz Bosne i Hercegovine.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović čestitao je izbornu pobjedu novom američkom predsjedniku Joe Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris.

-Kao veliki prijatelji hrvatskog naroda i BiH, nadam se daljnjem jačanju naših odnosa i zajedničkoj izgradnji snažne demokratske evropske BiH, poručio je Čović čestitajući pobjedu Biden i Harris.

Čović je čestitku objavio i na twitteru uz zajedničku fotografiju s Bidenom.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović čestitao je novoizabranom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Bidenu.

– Poštovani predsjedniče Biden, upućujem vam iskrene čestitke na uvjerljivoj pobjedi koju ste ostvarili na proteklim izborima. Vaš uspjeh je obradovao brojne ljude u Bosni i Hercegovini, jer Vi ste dokazani prijatelj ove zemlje. Potvrdili ste to u najtežim trenucima, kada ste se kao senator gorljivo borili za opstanak Bosne i Hercegovine i za pobjedu istine i pravde u njoj. Zato s razlogom vjerujem da će Vaš dolazak na mjesto Predsjednika SAD dodatno unaprijediti odnose između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Država kao našeg najvažnijeg partnera – kaže se u čestitci predsjednika SDA.

Svjesni smo, kaže, da postoje brojni drugi prioriteti, te ne očekujemo čuda, “ali sama činjenica da je na čelu najmoćnije države svijeta iskreni prijatelj naše zemlje dovoljna je da doprinese jačanju mira, stabilnosti i napretka u BiH”, naveo je u pismu.

– Ne sumnjam da ćete Vi lično, kao i Vaša administracija, iskoristiti i svaku konkretnu priliku da date vjetar u leđa euroatlantskom putu naše države, na korist svih građana i cijelog regiona. Uz čestitke na Vašoj pobjedi, izražavam i čvrsto uvjerenje da će Sjedinjene Američke Države uz Vaše liderstvo uspješno prevazići sopstvene izazove, prije svega one koji su vezani uz aktuelnu pandemiju – naveo je Izetbegović.

Vrijednosti koje simbolizira Vaša politika, dodao je, zasigurno će biti inspiracija ljudima širom svijeta koji teže vrijednostima slobode, demokratije i potvrde ljudskog dostojanstva.

– Neka Bog blagoslovi Ameriku i Vaše liderstvo u njoj – poručio je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je čestitao izbranom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joe Bidenu na izbornoj pobjedi i osvojenom predsjedničkom mandatu.

– Poštovani gospodine Biden, primite iskrene čestitke povodom Vaše pobjede na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama. Uz čestitke i najiskrenije želje američkim građanima i Vama osobno, sigurni u nepromjenjivo prijateljstvo između građana Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, želimo izraziti našu veliku radost činjenicom da je predsjednik Vaše velike nacije ujedno iskreni i dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine. Uvjerni da ćete u predstojećem periodu na najbolji način odgovoriti velikim izazovima koji su pred američkim narodom i svijetom u cijelini, sretni smo jer smo sigurni da ćete istovremeno jačati transatlanske saveze i saradnju – naveo je Komšić.

– Istovremeno, mi Vas uvjeravamo da ćemo poduzimati sve što je u našoj moći da Bosna i Hercegovina, postane dio NATO-a, pri čemu vjerujemo da ćemo u tome procesu imati Vašu podršku. Poznavajući Vaš raniji posvećeni angažman i doprinos za vrijeme turbulentnih vremena kroz koje je region Zapadnog Balkana prolazio, sigurni smo da neće izostati Vaša podrška osiguravanju trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta u ovom dijelu Evrope. Primite još jednom naše iskrene čestitke – stoji u Komšićevoj čestitki.