Čović: Izgradnja povjeranja u regiji bitna za ostvarenje ambicija

dragan covic

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je na predsjedničkom panelu u okviru Samita 100 da je došlo vrijeme brže izgradnje međusobnog povjerenja u regiji.

–  Mislim da je danas već vrijeme, ako to povjerenje nismo do kraja izgradili da to radimo mnogo brže, odgovornije, hrabrije, jer bez te odlučnosti teško da ćemo ostvariti naše ambicije kada je riječ o euroatlanskim integracijama – kazao je Čović.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić je pozvao je lidere iz regiona da osim podrške, izvrše i svojevrsni pritisak na BiH, kako bi ova zemlja bržim i krupnijim koracima krenula putem regionalnih inicijativa i evropskih integracija.

Ivanić je napravio paralelu između BiH i regiona i nordijskih država, dodajući da su i BiH i region još daleko od nordijskih zemalja, njihovog standarda i iskustava.

On je podsjetio da su i nordijske države kroz istoriju vodile krvave i osvajačke ratove, a danas je to najmirniji i najnapredniji dio svijeta. Razlog za to jeste povjerenje, kazao je Ivanić i postavio pitanje da li povjerenja ima u regionu.

– Otvoreno, još uvijek nema – kazao je Ivanić.