Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: Jasno vidim koga će Srbi i Bošnjaci izabrati u Predsjedništvo BiH

covic izetbegovic prijem dan nezavisnosti (2)

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da se sa bošnjačke političke scene danas ne može vidno uticati na političke odnose u Republici Srpskoj, ali da se djelimično može uticati na izbor srpskog člana Predsjedništva BiH.

Čović je rekao da Bošnjaci mogu pomoći da se uspostavi vlast na nivou BiH u ime srpskog naroda, te uticati da se definiše Klub Srba u Federaciji BiH.

“Međutim, osnova ideje je potpuno ovladati FBiH i kada to uspiju, i taj entitet potpuno stave pod svoju kontrolu, dolazi sljedeća faza kada će se taj uticaj dominantno, s jednim drugačijim pristupom, vjerovatno s novim ljudima, prenijeti na čitav prostor BiH, pa time i na Republiku Srpsku”, rekao je Čović za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Govoreći o predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Čović je rekao da za sada ima izuzetnu podršku i snagu, te političku vitalnost, koliko god dugo da traje u RS.

“Pojaviće se još neki nezavisni kandidati, ali srpski narod, siguran sam, znaće odlučiti i izabrati ko ga je u stanju na najbolji način predstavljati. Nekorektno je da kažem ko će to biti – jedan ili drugi čovjek – iako vrlo jasno vidim ko će to biti”, rekao je Čović.

On je izrazio uvjerenje u svoju izbornu pobjedu za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ističući da u posljednjih 20 godina, kako se bavi politikom, nijedan posao nije ostao nezavršen.

“Korektno osmislimo, imamo plan, politiku, podesimo taktiku i strategiju koja to sve određuje. Mislim da smo nešto slično napravili i ovaj put i to je onaj `plan B` koji je mnoge zainteresovao”, rekao je Čović, koji je i lider HDZ-a BiH.

Prema njegovim riječima, četiri kandidata na predstojećim izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva, na bošnjačkoj političkoj sceni, i dva kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH – Željko Komšić /DF/ i Boriša Falatar /Naša stranka/ računaju na isto biračko tijelo.

Čović je istakao da je bošnjačko biračko tijelo tri i po puta veće i brojnije nego hrvatsko i da je riječ o 650.000 do 700.000 glasova.

“Kako će se raspodijeliti, ne znamo. Imamo svoj stav, kao i kod srpskog člana Predsjedništva i vidim svakog kolegu u novembru, koji će sa mnom sjediti, ali bi nekorektno bilo da izlazim sa tim imenom”, dodao je Čović.