Predsjednik HDZ-a

Čović: Javnost je izmanipulirana

covic111

On je pozvao na prestanak govora mržnje u kontekstu ovog događaja

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović u Mostaru je danas kazao kako je njegovo sudjelovanje na obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjoj Luci, koje je izazvalo brojne medijske komentare i osude, najbolji pokazatelj kako se funkcionira u BiH i kakav se utjecaj želi stvoriti, javlja Anadolu Agency (AA).

Smatra da se medijskim komentarima i analiziranjem njegovog posjeta Banjoj Luci skreće pažnja s implementacije Izbornog zakona i uspostave vlasti te zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH, što, kako ističe, neće donijeti nikome dobro.
“Više puta sam otišao na obilježavanje dana RS-a. Zašto je ovaj put toliko izražen u medijima komentar moje nazočnosti, to ne znam. To dovoljno govori o aktualnom političkom trenutku i odnosima između tri naroda u Bosni i Hercegovini. Mene čudi i žalosti što sam sve čuo u tim komentarima i analizama i moje je pitanje da nisam bio da li mediji uopće pratili da se desilo nešto u Banjoj Lucu ovih dana. Žalosti me da smo se vratili unazad i taj ambijent iz političkog Sarajeva, jer je evidentno s te strane ovaj put vrlo uspješno medijski izmanipulirana javnost pominjući različita imena i kontekste”, kazao je Čović.

Ovo je, kako ističe, bila samo svečana akademija, a iz toga se, kako naglašava, nastojalo izvući puno toga “ratnih zločina i ordenja te svega što je kome palo na pamet da prokomentira”.

“Vrlo je jasno što se tiče HDZ-a i HNS-a, mi ćemo nastaviti tražiti elemente jednakopravnosti u BiH u suradnji s bošnjačkim narodom i prijateljima jednako tako i srpskim i nitko nam neće određivati hoćemo li se mi pojaviti na nekoj svečanoj akademiji. Želimo ostvariti vrlo jasan ambijent povjerenja između tri naroda, a ne se stalno držati rata i ratnih zločina. Želimo do kraja zaštiti svoj narod, ali poslati poruku onima koji su još uvijek osjetljivi na ožiljke rata među Hrvatima, Bošnjacima i Srbima. S te strane biramo riječi poštovanja i do sada s te strane nikada nisam nikoga povrijedio i sigurno neću ni u buduće, a hoće li moja nazočnost biti manipulirana s nazočnim dodatcima kojima uopće mjesta nema neću više ni demantirati niti mi pada na pamet da ih demantira. Ja sam to shvatio kao jednu poruku da se zasjene neki drugi događaji i prebaci medijska pažnja primarno na ovaj događaj koji po meni apsolutno nije zaslužio posebnu medijsku pažnju”, kaže Čović.

Ističe kako se razgovaralo o vrlo bitnim datumima i aktivnostima, političkim i povijesnima.

“Zbog toga ćemo mi dalje insistirati na legitimnom predstavljanju našeg naroda, insistirati na svojoj ustavnoj jednakopravnosti pa i kad su u pitanju mediji i organizacija javnog RTV sustava u BiH, jer ovo što danas imamo je daleko od toga apsolutno”, poručio je Čović iz Mostara.

Kazao je kako je nakon Banje Luke posjetio i Beograd te da ima redovitu komunikaciju s nositeljima vlasti iz zemalja okruženja.