Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik hdz-a

Čović: Jedino hitno usvajanje budžeta može riješiti sve probleme

Dragan Čović dao je izjavu za medije nakon sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH
27.04.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Izjava Dragana Covica nakon hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Imaju dva člana Predsjedništva BiH, mogli su kroz instituciju dva člana Predsjedništva koji su formalno predlagači proračuna, mogli su to da urade, rekao je Čović

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH obratio se novinarima po okončanju današnje hitne sjednice ovog doma. Podsjećamo većina delegata iz Kluba Hrvata i Kluba Srba odbila je prijedlog Kluba Bošnjaka da se naloži Vijeću ministara BiH da u roku 48 sati osigura oko 12,5 miliona KM za održavanje izbora.

Čović je kazao da je ova sjednica pokazala “koliko neko politizira ovu temu koja je bila na dnevnom redu”.

– I to uglavnom oni koji čine sve da posljednje dvije godine nema proračuna institucija BiH i zbog kojih se nije moglo sazvati Fiskalno vijeće po šest-sedam mjeseci kako bi se donio fiskalni okvir, pa sad globalni proračunski okvir, što su preduvjeti za proračun – kazao je Čović.

Na pitanje novinara postoji li alternativno rješenje za osiguranje novca za izbore, a da to nije usvajanje budžeta Čović je kazao:

– Mislim da je zakon vrlo jasan, institucije BiH finansiraju se iz proračuna BiH. Da smo ovoliko energije uložili u zadnjih pet mjeseci, imali bismo danas proračun. I ovako što se mene tiče, ključ svega će biti žurno usvajanje proračuna BiH i time će se riješiti sve poteškoće oko svih institucija, pa i Središnjeg izbornog povjerenstva – rekao je Čović.

On je odgovarajući na pitanje šta će biti osnov za usvajanje budžeta 2022. godine, kazao:

– Osnov za budžet za 2022. godinu će biti realne potrebe BiH, realna procjena prihodovne strukture BiH i nužnih rashoda. Recimo, ključni osnov bi bio izmjena fiskalnih zakona koji su u proceduri već nekoliko mjeseci, koji smo imali u javnosti, Zakon o PDV-u, o trošarinama i niz zakona koji najizravnije utiču na proračun. Tako da proračun iz prethodne godine ne može biti osnov za ovu godinu, jer je izvršenje proračuna za 2021. u biti zbroj četiri kvartalne odluke o privremenom finansiranju i z 2020. godine. Kako to onda može biti osnova za proračun za 2022. godinu, jer ste u 2021. imali četiri odluke o privremenom finansiranju čija je osnova zadnji kvartal 2020. Znači, jedno s drugim je nepovezivo na bilo koji način, a zbog ambijenta, okolnosti inflacijskih tokova, političkih odnosa, i svega drugog što nas prati. Osnova za proračun 2022. godine mora biti realno sagledavanje prihodovne strane i naravno svih drugih potreba koje imaju građani. Meni je nezamislivo ovaj proračun usvojiti bez promjena osnovica za plate policajcima, carinicima, vojnicima i puno drugih skupina koji danas još uvijek osnove za svoja primanja vežu za 2020. godinu. To vam je sad praktično i zakonski zašto ne možemo vezivati jedno s drugim, a zakonski ne možete usvajati proračun za 2021. godinu u petom mjesecu 2022. To je godina fiskalno i kalendarski završena i izvršenje je završeno kao takvo – kazao je Čović.

Komentirajući navode novinara da je na sjednici Doma bilo ocjena da je odobravanje novca za izbore vezano za propalu izbornu reformu, Čović je rekao:

– Neki doživljavaju i tako. Svakako se može tako povezati, neko je blokirao bilo kakav dogovor oko Izbornog zakona, a onda očekuje da još teret odgovornosti kad proces dogovora nije opteretio dominantno hrvatsku stranu sad da budem vrlo precizan, sad nastoji taj teret dodatno staviti na hrvatsku stranu različitim izvorima, nekad pomiješaju Rusiju i Ukrajinu kao probleme, pa nas na taj način povežu, nekad ideju da ćemo realizirati zaključke izvanrednog sabora HNS-a, a to vežu za treći entitet, a onda obilježe to kao podjelom BiH, antidejtonskim djelovanjem. A, ja ću reći upravo ti koji govore to trebali su mogli su usvojiti proračun. Imaju dva člana Predsjedništva BiH, mogli su kroz instituciju dva člana Predsjedništva koji su formalno predlagači proračuna, mogli su to da urade. Imaju mehanizme za to, međutim, nije moje da sugeriram nekome u Predsjedništvu šta će raditi, indirektno se to može povezati, mislim da su prave veze u pravoj blokadi institucija u BiH zadnje četiri godine – zaključio je Čović.