Predsjedavajući Doma naroda PSBIH

Čović kaže da novac treba ravnopravno raspodijeliti, bez “političkih nadmudrivanja”

dragan covic

Napomenuo je i kako se očekuje da će na nivou Federacije BiH doći do potrebe novih zaduženja, kao i da se prvih 300 miliona maraka koji će pristići u BiH, moraju ravnomjerno raspodijeliti bez političkih nadmudrivanja

 Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH Dragan Čović boravio je danas u posjeti Zapadno-hercegovačkom kantonu, gdje se sastao sa Štabom civilne zaštite u Širokom Brijegu.

Tema sastanka bila je sve ono što je ubuduće moguće učiniti kako bi se kriznim štabovima i medicinskim radnicima omogućili bolji uslovi rada. Čović je kazao i kako se situacija stabilizira u zavidnoj mjeri te kako se već stvaraju preduslovi da se dalje dobro nosimo s izazovima koji stoje pred nama. Razgovarano je i o ekonomskim mjerama koje će biti nužno sprovesti u narednih 15 dana. Viši nivoi vlasti, prema njegovom mišljenju, dužni su pomoći i kantonima i općinama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sredstva koja će se povući s nivoa države potrebno je raspodijeliti prema pravičnom modelu u sve dijelove BiH. To će sasvim sigurno biti ogromna sredstva. Stoga ćemo uskoro s predstavnicima privrede napraviti sastanak kako bismo zaštitili interese biznisa, ali i nastavili normalno dalje kada vanredna situacija prođe”, rekao je Čović.

Napomenuo je i kako se očekuje da će na nivou Federacije BiH doći do potrebe novih zaduženja, kao i da se prvih 300 miliona maraka koji će pristići u BiH, moraju ravnomjerno raspodijeliti bez političkih nadmudrivanja.

“Pobrinut ćemo se o ljudima koji su ostali bez posla. Imamo svakodnevnu komunikaciju s državnim i federalnim nivoom vlasti. Svi nivoi moraju biti uključeni. Potrebni su nam i moratoriji za ovu i narednu godinu”, smatra predsjedavajući HNS-a.

Navodi i da je posljednjih dana obavio više od stotinu razgovora sa zvaničnicima koji donose najznačajnije odluke.

“Prethodno je zloupotrijebljen Zakon o izvršenju Budžeta. Neko je kod odluke Vlade FBiH transfer novca obojio koronavirusom. To je nedopustivo. Transfer se mora osigurati i za nivoe gradova i općina. Naša reakcija je u toj komunikaciji bila oštra. Druga stvar je pomoć domovima zdravlja i bolnicama. I ranije sam isticao kako nam je potreban Zakon o konsolidaciji zdravstvenih institucija”, rekao je dalje.

Naveo je i kako se budžeti moraju “pripremiti” što je moguće prije i dostaviti parlamentima. Ne isključuje ni rebalanse, obzirom da je kriza koja je nastupila nepredvidiva.

“Davno je dogovoreno da državni budžet ide do kraja maja. Parlament mora u punini funkcionisati. Sve treba biti transparentno. Nastavimo li se igrati mehanizmima, neminovno je da bude i zloupotreba. Svaka marka se mora provjeriti. Vjerujte da je komunikacija danas bolja nego prije mjesec. Povjerenje je na višem nivou. Kriza će možda donijeti veći stepen povjerenja u budućnosti. Vidite kako radimo i funkcionišemo u zdravstvu. Upućeni smo jedni na druge. Neka nam to posluži za mudrije djelovanje u politici”, priželjkuje Čović.

Prokomentarisao je i nedavni sporazum Aluminija i Abraham grupacije.

“Imali smo prethodno ogromno nadmudrivanje na Vladi FBiH. Insistirao sam da se to završi bez obzira na virus. Na ljeto ćemo imati 200 zaposlenih i to na tržišno prihvatljivoj proizvodnji. Jednostavna je koncepcija. I Vlada Republike Hrvatske podržala je projekat. Ostaje nam da čekamo bolji i kvalitetniji rad”, najavio je Čović.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH sutra će se sastati sa Štabom civilne zaštite Kantona 10 u Livnu.