Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbori 2020

Čović na biračko mjesto došao sa stranačkim obilježjem

Vjerujem da će veliki broj žitelja Mostara izaći na izbore i da će izbori proći u izuzetnom redu, da će se osigurati transparentnost

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović glasao je u nedjelju na izborima za Gradsko vijeće Mostar. Čović je na biračko mjesto došao s jasno vidljivim stranačkim obilježjem, s maskom HDZ-a BiH. Čović je tako javno prekršio Izborni zakon, koji zabranjuje stranačka obilježja na glsačkim mjestim toko izbora i izborne šutnje.

Za razliku od Čovića, njegovo stranački kolega, direktor Doma zdravlja Mostar i nosilac liste HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Mostara Mario Kordić, na biračkom mjestu upozoren, nakon čega je masku s logom HDZ-a BiH zamjenio drugom.

I Kordić došao s maskom HDZ-a… (FOTO: bljesak.info)

…ali je zamijenio nakon upozorenja (FOTO: bljesak.info)

I nakon što je javno prekršio zakon, Čović se nije libio govoriti o demokratskim vrijednostima i kršenju zakona, dajući izjavu za medije nakon glasanja.

– Drago mi je da smo mi u Mostaru nakon 12 godina na biralištima. Vjerujem da će veliki broj žitelja Mostara izaći na izbore i da će izbori proći u izuzetnom redu, da će se osigurati transparentnost i da ćemo već večeras oko 22-23 sata znati kakvi su rezultati kako bi partneri koji mogu napraviti većinu to što prije uradili – izjavio je tom prilikom Čović.

Dodao je kako je Mostar predugo bio bez Gradskog vijeća te da se rezultati izbora moraju što prije implementirati.

– Mostar se mora preporoditi, mora dobiti evropski “štih” da svi oni koji tu žive mogu vidjeti svoju budućnost – poručio je Čović.

Osvrnuo se i na krivičnu prijavu koju je HNS-a u subotu predao Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru zbog fiktivnih prijava birača u Mostaru.

– Prijave se odnose na brutalan pokušaj kršenja vrijednosti demokratskog procesa glasanja, pokušaj prebacivanja više stotina osoba iz jednog gradskog područja na područje zapada, jugozapada i juga čime se pokušao narušiti stvarni odnos koji imamo. Taj potez je nečastan, nekorektan i krivično provodiv. Mi smo podnijeli krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba i neka se sada institucije time bave – kazao je Čović.