Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović na Novom Zelandu dočekan uz najviše državne počasti

BiH

covic

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović započeo je službeni dio dvodnevne posjete Novom Zelandu dočekom uz najviše državne počasti u rezidenciji generalne upraviteljice Novog Zelanda u Wellingtonu.

Nakon ceremonije svečanog dočeka, u rezidenciji se susreo s predsjedavajućom Vrhovnog suda i administratoricom Vlade Novog Zelanda Dame Sian Elias.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović zahvalio je Dame Elias na toploj dobrodošlici, te istakao kako njegova posjeta Novom Zelandu nije slučajna u ovom trenutku, kada se obilježava 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja.

Nakon susreta s Dame Elias, predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović posjetio je Ratni nacionalni memorijalni park Pukeahu, te položio vijenac i odao počast svim palim pripadnicima vojske Novog Zelanda.

Nakon toga sastao se u zgradi Parlamenta Novog Zelanda i s novoizabranom premijerkom Jacindom Ardern.

Na početku susreta, Čović je čestitao premijerki Ardern preuzimanje nove dužnosti, te joj poželio uspjeh u nastavku karijere i iskazao zahvalnost Bosne i Hercegovine za svu pomoć i podršku koju je Novi Zeland pružio.

Čović je izrazio nadu u nastavak gradnje tradicionalno dobrih odnosa.

Razgovarano je i o jačanju privredne saradnje, te mogućnostima ulaganja Novog Zelanda u Bosnu i Hercegovinu, posebno u domenu turizma, a na kraju susreta Čović je pozvao premijerku Ardern da posjeti BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović u nedjelju se sastao s predstavnicima Hrvatskog kulturnog društva u Aucklandu, gdje se informisao o njihovom djelovanju.

Pohvalio je rad Društva, posebno istakavši ulogu koju ima u očuvanju svoga identiteta, jezika i kulture, a riječ je o većoj lokalnoj zajednici koja ima veliku društvenu funkciju. Ovo društvo ima članstvo od 550 do 600 ljudi, te je najveća hrvatska organizacija u Novom Zelandu.

Također je Čović posjetio porodicu Simunovich, koja se bavi uzgojem maslina i po tome je jedna od najpoznatijih u tom dijelu svijeta, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.